Els conductors del Mataró Bus estan farts que els usuaris del servei de transport públic els culpin a ells dels retard que, segons expliquen ells mateixos, pateixen habitualment els autobusos respecte als horaris previstos. Per aquest motiu, volen denunciar que aquests horaris estan mal planificats i no s’adeqüen a la infraestructura de la ciutat, que d’altra banda consideren força deficitària per fer-hi circular els autobusos urbans. El Comité d’Empresa i la secció sindical (CGT) de Mataró Bus han entrat una carta a registre de l’Ajuntament, dirigida a la regidora de Mobilitat, Núria Aguilar, en què constaten que els horaris establerts per l’empresa concessionària, CETESA, no s’ajusten a les possibilitats reals tant dels conductors com del propi sistema viari mataroní.
Aquesta situació comporta que des de Mataró Bus “no es doni un bon servei públic i fins i tot es posi en perill la seguretat de l’usuari”, ha explicat Carlos Begué, president del Comitè d’Empresa, en declaracions a capgros.com. Tant ell com Jose Antonio Lara, Secretari General de la secció sindical, sostenen que els horaris són tan estrictes que els conductors “han d’anar en contra del codi de circulació” per complir-los. A tall d’exemple, destaquen que els conductors tan sols disposen de 9 minuts per anar de plaça de les Tereses al Parc de Cerdanyola. “I en hora punta només ens donen un minut més de marge”, afirma Lara, que constata que aquests horaris “sovint no es poden complir perquè no tenen en compte totes les variables”, com ara el trànsit o les obres als carrers. El president del Comité d’Empresa considera que el més idoni seria “establir horaris més orientatius”, sense marcar el minut exacte, “tal i com fan a moltes altres ciutats i en moltes empreses de transport”.
La gota que ha fet vessar el vas va arribar amb les obres de reurbanització del carrer Perú, que va obligar durant dos mesos a canviar temporalment el recorregut de les línies 1 i 2. Els autobusos havien de prendre el carrer Picasso, la ronda Rafael Estrany i la carretera de Mata fins arribar a la ronda Alfons X. “El camí era molt més llarg però l’empresa va mantenir els mateixos horaris”, explica Begué. Durant aquests dos mesos, Begué destaca que es van produir molts retards en aquestes dues línies. “Els usuaris se’ns tiraven a sobre perquè arribàvem molt tard, quan no era culpa nostra”, afirma. El Comitè d’Empresa denuncia que aquesta situació està generant “estrès i ansietat” a la plantilla, especialment perquè l’empresa els sotmet a un control molt fort. “La centraleta ens avisa cada cop que anem uns minuts tard, també ens controlen per GPS i tenim inspectors amb els seus portàtils als autobusos que marquen cada incidència”, destaca Lara.
Problemes per circular
A més de l’estrès produït pels horaris massa ajustats, els conductors també denuncien que la ciutat no està prou ben adequada per a la circulació fluïda dels autobusos urbans. A través de diverses fotografies, denuncien que hi ha molts punts repartits per tot Mataró especialment problemàtics. Camions que descarreguen en supermercats i que ocupen el carril bus en connivència amb l’Ajuntament, segons diuen els conductors; bandes rugoses massa elevades que afecten els baixos dels vehicles; rotondes que no estan preparades per donar entrada i sortida als autobusos; o carrers tan estrets que obliguen el bus a pujar-se a la vorera, com passa a la Muralla del Tigre. Un seguit de dificultats que, segons els denunciants, dificulta encara més el compliment dels horaris.