Consells (renovats) per un Nadal el més segur possible

Consells (renovats) per un Nadal el més segur possible

Prioritzar la ventilació i els espais amplis, definir i protegir la bombolla de convivència i ser imaginatius per mantenir els rituals i tradicions, claus per aquests dies

Trobar-se per Nadal però fer-ho de forma segura ja no és una dèria d’alguns, s’ha convertit en un imperatiu per a tots. La nova situació amb la que comença l’esdevenir d’ocasions especials (Nit de Nadal, dinar de Nadal, Sant Esteve, Cap d’Any, Nit de Reis, Reis) obliga a renovar una mica el catàleg de consells per aconseguir abaixar les interaccions i les revolucions d’aquests punts de trobada sense haver de renunciar a tradicions i rituals propis del dia. Davant l’angúnia o les pors lògiques de qui vol protegir-se, podem tenir en compte consells com els següents.

Cura amb les quarantenes i atenció als símptomes

En un moment com l’actual, responsabilitat. Si estem fent quarantena, complim-la. Comprensió per la gent que no podrà ser a taula amb la família però sobretot evitem indisciplines que podríem acabar pagant cares. Igualment, en el cas que hi hagi símptomes o sospites, millor prevenir que després haver de córrer a intentar curar. I, important,  no confonguem la ressaca amb la Covid!

Espais amplis, taules llargues, disposició en ziga-zaga

En la mesura que puguem, vetllem la distància. Evitem amuntegaments, disposem-nos per bombolles i per exemple muntem la taula grossa i ens distanciem una mica els comensals. També podem posar-nos en ziga-zaga per no tenir ningú davant per davant.. són algunes idees útils.

Mascareta i ventilació… i si cal una capa més

La mascareta en interiors sempre la recomanen. I la ventilació hi ha qui pot relativitzar-la però és bàsica. En aquest sentit algú pot pensar que és impossible ventilar, contínua o periòdicament per Nadal, que és desembre i gener. I si tots els de taula ens posem una capa més i deixem mig obert? I si ens abriguem com si anéssim a una terrassa, o traiem un joc de mantes fins i tot si cal?

Defineix i protegeix la bombolla

La bombolla de convivència és amb qui vius. La família, la parella, els companys de pis (si en tens). Més enllà del topall de 10 que s’ha proposat, se sap que cada bombolla que sumem multiplica els riscos de contagi. Pensa amb qui et faràs, defineix la bombolla i protegeix-la a ella, protegint-te a tu i a tots els seus membres. 

A l’aire lliure: si cal canviant horaris

 I si quedem a l’aire lliure? Està demostrat que en interiors hi ha molt més risc que no pas en exteriors. Fer un vermut en lloc d’un dinar, per exemple? O ens trobem per anar a caminar en lloc d’entaular-nos? Si proposes algun d’aquests elements i et diuen que no per la manca de llum i el fred… proposa’ls de canviar horaris i anticipar les quedades en comú. Per que no?

Els antígens, en solitari i abans de coincidir

 En els darrers dies les proves ràpides d’antígens s’han convertit en el més buscat. Tothom en vol per mirar de fer auto cribratges previs que “assegurin” que ningí no estigui infectat. Tot i que la fiabilitat de les proves no és plena, els antígens poden servir… si es fan bé. I això vol dir òbviament fer-los en solitari (no amb tothom al menjador ja), de forma deguda i entre tothom.

Evocar allò que no podem fer

No seran pas poques les cases que tindran algú o bé confinat o bé fent quarantena. Això pels que no tinguin algú ingressat, o treballant precisament en dates com aquestes. Per a tots els que no seran a taula i per tot allò que faríem i no podrem fer, procurem evocar-ho. Guardem-los racions i regals, truquem-nos, connectem per vídeo. Imaginació!

Etiquetes: