Marcel Gubern ha estat professor de Màrqueting a la universitat durant 18 anys, a Mataró, a la Pompeu i també a la Universitat de Barcelona. Però, de forma paral·lela, sempre ha tingut una relació directa amb el mar, en l’àmbit de la fotografia submarina. Va començar fent viatges particulars i després va anar col·laborant amb destins turístics, operadors de busseig i oficines de turisme de diferents països.
L’última experiència va ser fa dos anys a Mèxic, a Cabo Pulmo, un lloc que és una referència a nivell mundial de recuperació de fons marins. “Fa 10 anys es van posar d’acord tots els agents que intervenien en l’activitat nàutica d’allà i s’ha demostrat que realment és viable recuperar el fons marí, ara tenen una vida marina que és incomparable”, explica Gubern. Aquesta va ser la seva referència per engegar el projecte ‘Posidònia 2021’, una iniciativa ambiental nascuda amb l’objectiu de promoure la conservació i recuperació de l’alguer de posidònia del litoral mataroní. L’Ajuntament de Mataró i la Generalitat ja s’han mostrat a favor de treballar en la causa.
D’on et ve la idea per engegar aquest projecte?
L’any 2014 la Generalitat va declarar Zona d’Especial Conservació el que es coneix com l’alguer de Mataró. Això va ser el detonant per posar-m’hi seriosament i aconseguir l’acord dels diferents actors per tirar endavant la idea. I així ho vam fer. En 6 mesos hem aconseguit avenços.
Quin és l’objectiu principal?
La conservació, la recuperació i la divulgació dels fons marins de Mataró i El Maresme. Tenim cinc àrees: la científica, l’educativa, la d’imatge submarina, el busseig i la pesca. Si aquests cinc sectors treballem junts des del primer dia, les coses poden funcionar. Per separat, no.
Quines són les accions prioritàries?
El fondeig ecològic, ja que llençar un ferro sobre la posidònia és l’efecte negatiu més directe. I, paral·lelament, tota la divulgació del projecte. Fer entendre a la gent què volem i què és el que busquem. Començant des dels més petits, que són els que gaudiran d’aquí a uns anys d’aquesta recuperació, i arribant a tota la població en general i a sectors com les nàutiques o les embarcacions del port.
És un tema molt desconegut...
Sí. No sabem el que tenim aquí sota però realment és una joia que s’ha de conservar. Fins ara s’han fet molts estudis de seguiment de la posidònia però no s’ha anat més enllà. Hi ha moltes línies d’actuació, des d’ecoturisme, imatge submarina, fer compatibles els diferents tipus de pesca, organitzar esdeveniments com regates... Crec que fins ara s’ha restringit massa a un àmbit científic.
Per què el 2021?
Creiem que en un termini de 5 anys ja s’han de tenir mostres de recuperació i evidències de què les coses que s’han fet han produït un resultat positiu. Però això no té límit i es tracta de no parar. En un futur m’agradaria que el projecte fos una referència per a altres zones i que ens vinguessin a copiar. És un projecte gran que, si es fa ben fet, en pocs anys pot convertir-se en una referència per a la ciutat de Mataró.