El Consorci Sanitari del Maresme (CSdM) ha hagut de patir tres onades de la Covid-19 durant el 2021 (la de gener, la del juny i aquesta última d’òmnicron), quelcom que ha suposat una pressió enorme en portes d’entrada Urgències o l’atenció primària, però també ha estat una situació per la que estaven –malgrat la fatiga– més preparats que el 2020. Aquest 2021, han mantingut l’activitat per Covid de l’any anterior, però més ben organitzats. Això ha permès que l’Hospital de Mataró no s’hagi aturat i hagi pogut impulsar moltes de les accions i projectes que tenia entre mans.
Aquesta reorganització ha permès operar més, augmentant l’activitat quirúrgica un 44% i rebaixant en 40 dies el temps mig d’espera dels pacients en comparació al 2020. La voluntat ha estat la de mantenir la màxima normalitat possible en l’activitat ordinària, amb un Hospital de Dia Oncològic que no s’ha aturat en cap moment, una Unitat de Cures Intensives que es va ampliar amb 8 llits i que ha patit de forma episòdica durant les onades però que ha mantingut el nivell, o la capacitat d’ampliar serveis inclús en una situació extraordinària com l’actual.
Perquè 2021 ha estat l’any en la que s’ha impulsat el programa de consell genètic en càncer per estudiar les mutacions que predisposen a membres d’una mateixa família a desenvolupar un determinat tipus de tumor; la creació d’una consulta específica de Parkinson que ha atès de forma més personalitzada als 400 pacients que es visiten anualment al centre; o l’ús de la tècnica anestèsica WALANT per a cirurgies de peu i turmell amb un millor post operatori, i el programa de detecció precoç de fibrosi pulmonar idiopàtica, una malaltia minoritària on la detecció precoç és clau.
El Consorci és un centre de recerca, i ha investigat sobre la Covid-19 per desenvolupar, de forma pionera a l’Estat, un programa de rehabilitació, un protocol per a fer suplements nutricionals als malalts hospitalitzats, i un estudi d’anticossos de SARS-CoV-2 en els professionals per identificar quants mesos duren els anticossos després de passar la malaltia, a més d’impartir un curs gratuït a més de 75 treballadors de residències del Maresme.
El Consorci ha aprofitat el 2021 per reorganitzar-se, ampliar i optimitzar recursos i avançar, malgrat la pandèmia.
* Aquest article forma part de la revista Anuari 2021 de Capgròs, que ofereix una panoràmica dels grans temes de l'any i també de les principals institucions del territori
“Tenim dos projectes assegurats que són clau per al futur sanitari del territori”
Entrevista amb Ramon Cunillera, Gerent del Consorci Sanitari del Maresme
Quin impacte ha tingut la Covid en aquest 2021?
Responem més ràpid que abans a qualsevol repte del virus perquè estem molt més entrenats, però també cansats. El sector de la Salut no té superherois, però els professionals se superen a ells mateixos, perquè estan fets d’una pasta especial i amb una capacitat de resiliència molt alta. La situació ha canviat, perquè amb aquesta última variant hi ha més positius que mai però un percentatge d’ingressos baix, a l’espera del pic d’aquesta onada que no sabem com pot afectar.
Ha afectat al funcionament de l’Hospital?
Ha estat diferent a la sacsejada, brutal, de 2020. No teníem eines i sabíem poc de la malaltia. Ara és diferent. Dins de tot el dolent, la Covid ha permès accedir a recursos i inversions necessàries per fer front a la malaltia, però que també eren peticions estructurals per al bon funcionament de feia temps. On més ha alterat el funcionament és als CAP: els falten espais i recursos humans i materials.
Quin és el pla estratègic del Centre Sanitari del Maresme a mig i llarg termini?
El pla 2021-2025 ha estat participatiu, més que mai, amb enquestes i grups de treball per saber què necessitem des de dins i des de fora. I ho hem desglossat en quatre eixos. La transformació, perquè els propers anys les necessitats seran molt diferents, amb més malalts crònics que mai i per tant, necessitem treballar d’una altra manera. La humanització per millorar processos i relació amb pacients i familiars. La innovació tecnològica, ja que hem de completar el procés de renovació que fa uns pocs anys que vam iniciar. I la conversió en Hospital Universitari: cal donar un pas endavant i arribar a un acord amb la UAB per tenir capacitat de formació el més aviat possible. Actualment tenim 500 estudiants de pràctiques, però necessitem impulsar més formació reglada, així com intensificar la relació amb el TecnoCampus. Hem de ser atractius dins del sector per tenir els millors professionals, perquè això garantirà el nostre futur.
Sobre la taula hi ha projectes importants de futur. En quin estat es troben?
Els dos grans projectes de futur del Consorci Sanitari del Maresme estan assegurats, acordats amb CatSalut i a l’espera de tirar endavant el projecte executiu i poder concursar les obres. Un és el nou CAP de Cirera-Molins, que serà una nova manera de fer atenció primària, condicionant molt millor els espais, amb capacitat de fer més procediments, ser més resolutius i proporcionant una millor atenció. No descarto que la seva dotació pressupostària entri abans d’acabar el 2022. L’altra és l’Hospital d’Atenció Intermèdia, un edifici amb 19.000 metres quadrats i 250 llits dedicats a recuperacions, convalescències, mitges estades... Al 2050, un terç de la població tindrà més de 65 anys, per tant la dependència i les malalties cròniques necessitaran d’un espai propi. Aquest nou Hospital, construït davant l’actual, respondrà als reptes que tindrem com a societat en el nostre futur immediat, on la població estarà més envellida i caldrà atendre-la de la millor manera possible.