L'Ajuntament de Mataró ha demanat formalment aquest dimarts, dia 27 a la Generalitat que apliqui més restriccions d'aforament i de mobilitat a la ciutat de cara a combatre la propagació de la Covid. El govern municipal considera que ja ha aplicat totes les limitacions que li competeixen com a administració municipal però que segueixen sent insuficients per frenar els contagis. Això es deu a que, tal i com testimonien les xifres dels darrers dies, la pandèmia està fora de control a la ciutat.
El consistori ha enviat un informe tècnic a la Generalitat per justificar la demanda de noves restriccions. El document es basa en xifres públiques del portal Dades Covid, i en el document “Actuaciones de respuesta coordinada para el control de la transmisión de la Covid-19” del Ministeri de Sanitat. Amb dades de 26 d’octubre, segons assenyala l'Ajuntament, Mataró està en un nivell d’alerta 3, que vol dir que la situació és de "transmissió comunitària no controlada i sostinguda que excedeix les capacitats de resposta del sistema sanitari".
Aquesta alerta 3 es fonamenta en les següents dades: incidència acumulada de casos diagnosticats en 14 dies superior a 250; positivitat de proves diagnòstiques superior al 10% i ocupació de llits d’UCI per casos de Covid superior al 25 %. Tal i com es pot comprovar a Dades Covid, Mataró excedeix aquests i altres llindars. L'informe recull que el risc de rebrot frega els 2.000 punts (s'ha multiplicat per 4 en 3 setmanes) i la mitja de PCR positius en els darrers 15 dies és d'11,60. L'edat mitjana de les persones contagiades és 39,49 anys.
Les dades de la pandèmia a Mataró
- Risc de rebrot fregant els 2.000 punts, s'ha multiplicat per 4 en tres setmanes
- 110 ingressats a l'Hospital (cinc vegades més que a principis de mes), 81% de llits de l'UCI plens
- Mitjana de positius d'11,60% en els darrers 15 dies
- CAP de Rocafonda amb taxa d'incidència de 2.168 per cada 100.000 habitants (404 casos en 15 dies)
- Més de 100 grups escolars confinats
- 117 mataronins morts a causa de la Covid des de l'inici de la pandèmia
Pel que fa a les dades hospitalàries, cal recordar les xifres alarmants fetes públiques aquest dimarts pel Consorci Sanitari del Maresme: 110 ingressats per Covid, 18 dels quals a l'UCI (81% d'ocupació de llits) i 12 defuncions en la darrera setmana. Fins al 7 d'octubre els ingressos es mantenien al voltant de la vintena de persones, així que en qüestió de tres setmanes s'han multiplicat per 5.
Un dels fets més preocupants és que hi ha zones de la ciutat on els índexs de contagis són molt més elevats que en altres. El CAP de Rocafonda és el que, de llarg, registra una taxa de positius més elevada. Entre el 9 i el 22 d'octubre, s'hi han detectat 404 positius, amb una taxa d'incidència de 2.168,55/100.000 habitants. Al CAP Gatassa, són 167 positius i una taxa de 1.067. En canvi, per posar dos exemples, al CAP de La Riera la taxa és de 482 i el de ronda Cerdanya, de 653. Els metges del CAP de Rocafonda ja han posat el crit al cel alertant de la situació que es viu al barri.
D'altra banda, cal destacar que hi ha més de 100 grups confinats a escoles i instituts de Mataró per positius de Covid d'alumnes o professors, segons dades del portal Traçacovid de la Generalitat. Unes xifres que en tot cas es queden curtes ja que continuament hi ha casos de centres educatius de la ciutat amb grups tancats que no actualitzen les xifres al portal.