L'Ajuntament podria gestionar el seu romanent, si reeixiís la proposta d'ERC i Junts

capgros.com / ACN

Coronavirus: impacte de 7,5 MEUR en les finances municipals de Mataró

Si l'emergència s'allarga més enllà de juny el govern municipal impulsaria una revisió "dràstica" del pressupost

Els serveis econòmics de l'Ajuntament de Mataró calculen que l'impacte de la crisi sanitària en les finances municipals serà de 7,5 MEUR si l'actual situació s'allarga fins al juny. L'augment de la despesa social que ha impulsat el consistori i la caiguda de la recaptació generen un impacte mensual d'1,9 MEUR. A aquesta xifra, que sumaria 5,7 MEUR en tres mesos, s'hi afegeixen 1,8 MEUR de partides imputables al conjunt de l'exercici. El govern municipal preveu assumir-ho a través del romanent de 2019, línies d'ajudes d'administracions supramunicipals i alguns estalvis que també es generaran en aquest període. Si l'emergència s'allarga més enllà del juny, el govern municipal impulsarà una revisió "dràstica" del pressupost municipal.

Quan ja ha passat un mes d'estat d'alarma, els Ajuntaments comencen a poder concretar l'impacte econòmic de la crisi del coronavirus a les arques públiques, que prové principalment de dos llocs. Per una banda s'ha augmentat la despesa social, amb serveis com l'assistència domiciliària, el menjador social o la compra de material de protecció. També hi ha una part de despesa ordinària, que pot arribar al mig milió d'euros, com pot ser la compra de dispositius per adaptar part del personal municipal al teletreball. És una despesa "assumible" pressupostàriament perquè l'Ajuntament estava "més preparats del que pensava per passar al teletreball", explica el primer tinent d'alcalde Juan Carlos Jerez.

Tot i la xifra, el govern municipal ho considera un impacte controlat que es podria assumir

L'altra pota important és la caiguda d'ingressos. L'Ajuntament ha deixat de cobrar preus públics com les escoles bressol, l'escola de música, l'escola d'adults, la piscina municipal o diverses activitats culturals que no es fan. També s'han reduït quotes de lloguer del parc públic d'habitatge i es deixen d'ingressar taxes com la de mercats, terrasses o brossa comercial. En aquesta línia, l'Ajuntament tampoc pot comptar amb ingressos variables com la zona blava o els aparcaments de rotació. També creix el desequilibri en concessions com la del Mataró Bus, que l'Ajuntament continua pagant tot i la caiguda en picat del nombre d'usuaris i bitllets validats.

El primer tinent d'alcalde, Juan Carlos Jerez

La suma de totes aquestes situacions suposa, segons càlculs del consistori, un impacte de 7,5 MEUR fins a mitjans de juny, quan farà tres mesos de l'inici de l'emergència sanitària i la declaració de l'estat d'alarma. Tot i la xifra, el govern municipal ho considera un impacte controlat que es podria assumir. Les principals vies per compensar aquest impacte serien el romanent de tresoreria de 2019, que es presentarà en el pròxim ple ordinari de l'Ajuntament. "Un 20% es podria destinar a despesa social derivada de la crisi de la covid-19", explica Jerez, que no ha revelat encara quina serà aquesta xifra.

Ajuts d'altres administracions

També es preveu que puguin arribar diferents línies d'ajudes de la Diputació de Barcelona, la Generalitat de Catalunya o el govern espanyol. "No sabem quant serà, però el que és segur és que l'impacte no serà al 100% a compte nostre", explica Jerez, responsable també de la gestió econòmica de l'Ajuntament. Finalment, hi ha una part d'estalvis, que encara no està calculada. Segons Jerez caldrà esperar dos o tres mesos per conèixer el detall d'aquests estalvis, ja que dependrà de les activitats que l'Ajuntament acabi cancel·lant o d'altres despeses com consums elèctrics d'equipaments en desús durant aquests mesos.

Etiquetes: