L'objectiu és prevenir la gneració de residus. Foto: ACN

capgros.com / ACN

Coronavirus: Mataró tracta part de les 4.000 tones de residus sanitaris

Al conjunt de Catalunya s'han tractat, de març a maig un 20% més de residus sanitaris dels que es generen en un any sencer

Entre març, abril i maig es van tractar a Catalunya 3.982,27 tones de residus provinents de centres mèdics, hospitalaris i d'altres com hotels medicalitzats. Part d'elles van ser tractades a la planta de tractament de residus sòlids urbans de Mataró, quelcom que ha generat crítiques d'entitats ecologistes del territori.  Aquesta xifra suposa un 20% més de residus sanitaris dels que es generen en un any sencer, segons ha informat el Departament de Territori i Sostenibilitat, causa de les necessitats generades per l'epidèmia de coronavirus

L'abril, en ple pic de la pandèmia de la Covid-19, es van generar 1.776,47 tones de residus sanitaris, mentre que al maig van ser 1.190,68, un 33% menys. Territori i Sostenibilitat ha afirmat que els processos d'autoclau i de valorització energètica han permès absorbir la demanda excepcional "i en cap moment el sistema de gestió de residus sanitaris s'ha saturat".

Durant el maig, 395,39 tones les han tractat les empreses gestores autoritzades amb un procediment conegut com a autoclau, a través del qual els residus se sotmeten a unes condicions de temperatura i pressió suficients per provocar la seva esterilització mitjançant la injecció de vapor d'aigua. Les plantes autoritzades per fer-ho han estat Cespa a Sant Fost de Campsentelles (Vallès Oriental), Consenur a Constantí (Tarragonès) i TMA a Terrassa (Vallès Occidental).

El tractament a la planta de Mataró

La resta, 795,29 tones, s'han tractat a determinades plantes de valorització energètica de residus municipals, com la de Mataró (Maresme), la de Sirusa a Tarragona (Tarragonès) o la de Tersa a Sant Adrià de Besòs (Barcelonès). En aquest cas, eren residus considerats de baix risc, com bates o mascaretes, gestionats d'acord als criteris del Ministeri de Sanitat. A Mataró, en tres setmanes es van arribar a cremar 650 tones de mascaretes, bates i barrets provinents de 30 hospitals del país. 

L'entitat Terra Verda va denunciar que el tractament de material infecciós sanitari a Mataró podia crear contaminants orgànics persistents que tenen "una alta toxicitat" per als éssers vius. 

Etiquetes: