Un total de 2528 alumnes maresmencs s’han matriculat en aquest curs 2009-2010 a alguna de les diferents opcions de cicle formatiu que s’ofereixen a la comarca. Aquesta xifra representa un augment substancial respecte a anys anteriors, tal i com han informat aquest dimecres des de la Delegació de Serveis Territorials de Maresme i Vallès Oriental, que depèn del Departament d'Educació, en la roda de premsa de l’inici del nou curs. “La formació professional ha tingut un creixement de demanda força important”, ha destacat el director de Serveis Territorials, Josep Maria Fernàndez, per la qual cosa s’han creat set nous cicles formatius al conjunt de les dues comarques (tres al Maresme, un d’ells a Mataró), així com dos nous batxillerats artístics (un d’ells d’arts escèniques, a Canet de Mar, en col·laboració amb la companyia Els Comediants). Des de Serveis Territorials també s’ha detectat enguany que creix la demanda de cicles formatius, tant de grau mig com de superior, per part de majors de 20 anys que ja estan treballant però que necessiten una titulació o ampliar coneixements. La comarca repeteix, d’aquesta manera, la tendència d’arreu de l’Estat en l’augment de matriculacions a l’educació secundària no obligatòria, un fet relacionat amb l’actual conjuntura econòmica i la necessitat d’una millor formació per enfrontar el futur laboral.
Entre el grapat de dades que ha facilitat avui el Departament d’Educació, també destaca que ha baixat el ritme d’arribada d’alumnes nouvinguts a les escoles de la comarca. El percentatge d’estudiants d’origen estranger es mantindrà en aquest curs en prop del 12%; per primer cop en molts anys el percentatge no creix respecte a l’any anterior. El que sí s’ha detectat és una mobilitat interna molt gran, amb canvis de residència de moltes famílies nouvingudes, tot i que la recepció dels nous alumnes a les escoles de la comarca en aquest sentit és més senzilla ja que ja hi ha hagut un procés d’integració previ. La crisi econòmica és la que ha comportat que a tot el territori català es repeteixi la mateixa dinàmica, ja que s’ha frenat l’arribada d’immigració al país. El Maresme, d’altra banda compta en aquest curs amb 65 aules d’acollida.
La LEC, el ‘pal de paller’
Més enllà d’aquestes dades conjunturals, el curs 2009-2010 vindrà marcat per l’aplicació de la polèmica nova Llei d’educació de Catalunya (LEC). Fernàndez ha destacat que aquest nou document serà el ‘pal de paller’ dels molts canvis que viurà l’educació a Catalunya en els propers anys, i que es començaran a notar ja des de principi de curs. Un dels temes cabdals és el desenvolupament de l’autonomia dels centres educatius, que segons Fernàndez permetrà a cada escola “desenvolupar el seu propi projecte educatiu” i alhora l’obligarà a “rendir comptes”. Una de les maneres de fer-ho serà amb les proves d’avaluació als alumnes de sisè de primària, que se celebraran al maig per segon anys consecutiu i que aquest cop també incorporaran l’anglès. Altres novetats que afectaran als 63.000 alumnes que s’han matriculat enguany al Maresme seran l’aparició de llibres de text digital, que de moment a la comarca només es treballarà en dos centres de Malgrat i Pineda; els Plans d’Entorn, que enguany es potencien; o el Pla experimental de llengües (42 CEIP i IES de la comarca participen en aquest programa que aposta pel trilingüisme).