Com va sortir la idea de fer aquest llibre?
El tema de les plantes i remeis naturals sempre m’ha atret i fins ara ho havia fet per afició. Però amb el temps em va tirar i vaig decidir que m’hi volia abocar de ple. Vaig estudiar Fitoteràpia, vaig fer cursos i em vaig anar especialitzant. Vaig obrir el bloc Elraconatural.blogspot.com on hi anava articles i històries sobre plantes i remeis. Arran del bloc em va sortir l’oportunitat de fer cursos de plantes medicinals, sortides botàniques, etc. Tot això em va portar a recollir una base de dades important de plantes i remeis casolans. I un dia parlant amb la mare (l’Àvia Remei), em va suggerir que tot aquest material es podia convertir en un llibre. M’hi vaig posar de ple a donar-li forma de llibre.
Perquè el títol de ‘La farmaciola natural’ si també hi ha receptes de cuina?
L’he titulat ‘La farmaciola natural’ amb la idea que a casa, amb el què tenim de plantes i aliments, tenim una farmaciola ecològica, que ens ajuda a prevenir i a cuidar-nos. El llibre l’he enfocat per donar la idea que menjant bé i amb remeis fets a casa també ens podem cuidar.
Preferim tirar pel dret i recórrer als medicaments...
Avui en dia anem curts de temps. Amb molts medicaments volem acció ràpida. Això té unes avantatges, i no hem de rebutjar el progrés, però hem de saber agafar el millor de cada cosa. Per exemple, un refredat et pot curar amb un bon aliment i unes bones plantes, o prevenir-lo prenent cada matí un suc de taronja. Ara, quan hi ha malalties importants, els metges i els fàrmacs ens ajuden molt, però pel dia a dia, els remeis naturals son pràctics.
Com ha col•laborat l’àvia Remei en el teu llibre?
Hi ha receptes que són d’ella i altres que són meves. Per cada fruita i verdura hem buscat receptes on aquest producte sigui protagonista. Hi ha receptes de tota la vida, altres dels llibres de l’Àvia Remei i altres que jo he modificat una mica. Ha estat una col•laboració mútua. Al final del llibre també he posat alguns remeis per la llar, perquè la casa també s’ha de cuidar. I he afegit remeis naturals de tota la vida, alguns potser una mica desfasats però que penso que calia recopilar. Pel llibre també vaig fer una sèrie de 60 aquarel•les que al final no s’han inclòs al llibre. Actualment les tinc exposades a l’espai d’El Públic.
Què li diries a la gent que no creu en els remeis naturals?
A mi em sap greu veure que moltes vegades els llibres d’herboristeria i teràpies naturals estan al costat de l’esoterisme. No ho trobo correcte, perquè són temes molt diferents que no s’han de barrejar. El món de les plantes ve de molt lluny, la medicina actual té la seva base en les receptes amb herbes. Ara que ens adonem que hi ha receptes que funcionen, hem de donar-li el reconeixement que es mereix, com un complement de la medicina convencional. Però és veritat que ara ens arriba molta informació, a través de la televisió, internet. A mi el que em fa por és que es doni la idea que qualsevol cosa per ser natural, ja és bona i no et pot fer mal. Per exemple, l’amanita faloide és un producte natural però que pot ser mortal. Per tant, no s’ha de donar la imatge que tot el que és natural va bé, sinó que ens hem d’educar una mica, saber què és bo i que no. Aquesta és la idea que intento difondre als meus tallers.
Quins tallers organitzes?
Faig tinc una sèrie de tallers de plantes medicinals. A la primera-estiu faig sortides botàniques, per què la gent vegi que al camp no només hi ha herbes i arbres, sinó també plantes medicinals. També faig un taller d’herbes a la cuina, que serveix de complement a la cuina; i un altre per fer licors casolans, on fem servir fruites de temporada. Fem ratafia, licors estomacals, etc. I ara estic dissenyant un altre taller d’aromateràpia de la llar, per fer-te tu mateix les espelmes, encens i micados al teu gust. I amb la Beatriz Lavado estem organitzant un altre taller cosmètica natural.
I també fas tallers de sabó.
Si, en faig tres. Al primer aprenem la tècnica de fer sabó partint de l’oli de la cuina per reciclar. No el pots llençar a l’aigüera i costa trobar una deixalleria, així que una bona opció és convertir-lo en sabor per les mans o per la roba. En el segon taller, a partir d’aquest sabó i diversos ingredients naturals com bicarbonat, llimona o vinagre, fem productes de neteja per la casa: suavitzant, netejadors, sabó pel rentaplats... Són sabons indicats per persones amb al•lèrgies i, a més, una manera econòmica de tenir la casa neta. El darrer taller de sabó és més creatiu, és un taller de sabons de glicerina. Partint d’un sabó que ja està fet, el fons, li dones forma i color per fer sabons decoratius, per regalar.