L'organització ecologista Terra Verda ha denunciat els perills que, segons ells, comporta que la planta de tractament de residus de Mataró incineri material infecciós sanitari de més de 30 hospitals catalans. L'organització assegura que la incineració de residus com ara davantals, bates, guants o mascaretes, els quals poden estar infectats amb coronavirus, creen contaminants orgànics persistents que tenen "una alta toxicitat" per als éssers vius.
Terra Verda respon, a través d'un comunicat, al fet la incineradora de la Planta de Valorització de Residus de Mataró hagi cremat 650 tones de residu sanitari infecciós, que prové d'hospitals barcelonins i de l'àrea metropolitana, a més de la Catalunya central i de les comarques gironines. Aquest material
Segons Terra Verda, la incineració no pot ser la via per tractar aquests residus. "Segons la OMS, els residus sanitaris de tipus III, com per exemple: davantals, bates, guants, mascaretes entre d’altres que per la seva composició formen una massa heterogènia de materials amb una elevada proporció de plàstics clorats, la seva incineració crea contaminats orgànics persistents i bio-acumulatius els quals tenen una alta toxicitat per els éssers vius ja en dosis extraordinàriament baixes", afirmen en des de l'entitat.
Terra Verda constata que la incineració de residus hospitalaris "és una de les principals fonts de Dioxines", i per això "la gestió d’aquets residus ha d’estar sotmesa a un procés diferent dels residus urbans". A més, l'organització lamenta que "s’està concentrant la incineració a un punt topogràfic i en conseqüència els seus contaminants, en un punt topogràfic concret d’una àrea poblacional molt densa. No s’entén el per què no s’estan repartint amb d’altres incineradores per tal de diluir la concentració d’aquets contaminants donat que el perill més greu de les dioxines és la seva acumulació".
Entre altres coses, l'entitat també mostra la seva preocupació per la protecció del personal implicat en la gestió i transport dl material.