‘Les eleccions municipals són molt importants, el futur dels pròxims quatre anys de Mataró el decidim avui’, explica la Carmen a les portes del col·legi electoral de Els Tarongers, al barri de Cerdanyola. Altres veïns també coincideixen que l’elecció de l’alcalde o alcaldessa, entre els 10 candidats i candidates que es presenten enguany, és determinant perquè “allò que decideixin i facin ens afectarà directament. La política municipal és la que moltes vegades té més repercussió en el nostre dia a dia que la política que es pot fer des de Madrid”, afegeixen.
Cadascú té les seves pròpies preferències a l’hora de votar però per les llargues cues que es formen en alguns moments del dia, queda clar que la ciutadania està compromesa amb el seu dret a vot. “Jo sempre dic als meus fills, vota el que tu creguis, però vés a votar. És un dret i fins i tot jo diria una responsabilitat. Després ja veurem que fan els que surtin escollits”, argumenta la Lorena, acompanyada dels seus fills de 19 i 24 anys.
Però durant la jornada d’eleccions no només es parla de política. De fet, és habitual veure a les portes dels col·legis i als passadissos veïns saludant-se i petits grups conversant de la seva vida, la salut, els fills, els néts, etc. És un moment per socialitzar. L’Encarna i el seu marit parlen a les portes del Miquel Biada amb una altra parella, feia mesos que no es veien. “Sempre que venim a votar acabem veient a amics o coneguts. Està bé perquè normalment no ens veiem i així ens posem al dia, parlem una estona...”.
Mentrestant, també van arribant famílies que van a votar juntes. És habitual veure a gent de mitjana edat acompanyant als seus pares d’edat avançada. “Mai he fallat a votar, només una vegada quan vaig estar molt malalt. Seguiré votant fins que déu m’ho permeti”, explica en Juan Antonio que encara que ha d’anar amb bastó i no pot caminar durant gaire estona, ha anat amb les seves paperetes i ajuda’t per un dels seus fills.
Sempre hi ha gent jove que viu aquest any les seves primeres eleccions municipals. La Fàtima, de 18 anys, explica que no tenia gaire clar a qui votar. “Sabia perfectament a qui no volia votar”, riu, “però no tenia clar a qui donar el meu vot. Al final he acabat llegint la propaganda electoral que em va arribar a casa i he escollit el que més m’ha convençut. Espero que si guanyen, acabin complint realment els objectius que s’han plantejat i que no quedi tot en paper mullat. Seria una pena per la ciutat”.
Quan es pregunta sobre els problemes que s’esperen que es resolguin els propers quatre anys, gairebé tothom coincideix en aquests temes: la inseguretat, la brutícia, l’atur i el preu de l’habitatge. “Si tinguéssim aquests quatre temes controlats, Mataró seria una ciutat millor per viure. També és important que la joventut creixi en un bon ambient i amb futur”, diu amb to una mica enfadat en Jordi a les portes de l’escola Antonio Machado.
Molts petits que encara no poden votar, van de la mà dels seus pares i observen el que fan. En Marc, de 7 anyets, escolta com la seva mare l’explica per què estan fent cua. “Què vols que faci l’alcalde a Mataró, Marc?”, el nen crida “Una piscina súper gran amb tobogans!”.
Caldrà esperar a veure els resultats.