Toni Rodon

Cues i espera a l'Oficina de Benestar i Família del barri de Cerdanyola

La Federació de Veïns de Mataró, juntament amb la Federació Comarcal, ha expressat la seva queixa per les condicions del local del carrer Vitòria

La Maria José Matosas fa mitja hora que espera dreta per recollir els papers que li permetin obtenir el carnet de família nombrosa. Al costat seu, el seu fill Martí s'espera dormint en el cotxet. “És el primer dia que vinc. Sort que avui dorm perquè sinó hauríem de marxar i haurem esperat per no res”, comenta la mare. Tots dos fan cua a l'Oficina de Benestar i Família que la Generalitat de Catalunya té al carrer Vitòria, número 17, just al cor del barri de Cerdanyola. A dos quarts de 10 del matí, mitja hora després d'obrir les portes, ja hi ha congregades una quinzena de persones, que esperen pacientment per sentir el seu número. “Hi ha molta cua; el problema és que el que agafa les trucades també es dedica a atendre les visites”, explica José Manuel Gómez. “Avui encara és d'hora, l'altre dia vaig venir i la cua arribava al carrer”, afegeix ell mateix.

Aquestes són algunes de les queixes que la Federació d'Associació de Veïns de Mataró (FAVM) i la Federació Comarcal d'Associacions de Veïns del Maresme (FCAVM) van fer arribar la setmana passada a la Conselleria de Benestar i Família de la Generalitat. Ambdues associacions consideren que el local no compleix els mínims exigits per una ciutat que s'acosta als 120.000 habitants i que també cobreix les peticions d'una part important de la comarca del Maresme.

“Vinc de Premià de Mar, em faig un fart de caminar perquè el local està lluny de l'estació i només perquè em diguin què passa amb la meva sol·licitud d'invalidesa, que fa sis mesos que espero”, es lamenta Eva Maria. Malgrat tot, aquesta premianenca no creu que el problema sigui només de personal: “Hi ha molta gent que es passa quinze minuts aquí fins que veu que aquesta no és l'oficina que li solucionarà el problema”, afegeix. “Falta personal. Fa set mesos que no venia però ja abans la gent es queixava”, replica Yolanda Aguilar. “Sort que l'atenció al públic és molt correcte i són educats”, afirmen conjuntament.

La FAVM i la FCAVM denuncien que les reformes que s'han realitzat del local n'han millorat l'aspecte, però “els problemes que ja hi havia segueixen fent-se ben manifestos”, sentencia el comunicat. Les dues entitats també demanen que es busqui una nova oficina no gaire lluny de l'actual perquè, segons opinen, la ubicació és “un encert”.

El traspàs de les oficines, a debat
Si les condicions de la oficina del carrer Vitòria s'han posat ara a debat, ja fa un temps que la situació de les Oficines de Benestar Social de la Generalitat es vol replantejar a nivell polític. En aquest sentit, els grups municipals del PSC i ICV-EUA presentaran en el ple de juliol una proposta de resolució conjunta per demanar que l'Ajuntament de Mataró es manifesti a favor del traspàs de les oficines al consistori, complint, d'aquesta manera, els propòsits del Pacte del Tinell. Dos dels partits que configuren l'actual govern municipal, consideren que aquest traspàs servirà per “acostar els serveis més a prop dels ciutadans de Catalunya”, segons dicta el comunicat. En canvi, l'altre partit al govern, ERC, considera inoportuna la proposta ja que primer caldria esperar a l'acord de finançament i un Estat pactat: “Discutir aquest tema respon a un interès partidista i no enforteix el paper de la Generalitat”, va assegurar el president local d'ERC, Sergi Penedès. De moment, però, el Govern de la Generalitat no ha près cap mesura en aquesta línia ni ha previst un calendari determinat.

Etiquetes: