Un instant de la presentació del llibre

Salva Fernàndez

Cusachs assegura que els alumnes de Les Franceses 's'han sentit com a casa'

L'historiador, autor del llibre sobre l'escola Mare de Déu de Lourdes, destaca l'esperit obert que ha regnat al llarg de cent anys al col·legi

Els alumnes estaven tan a gust al col·legi com a casa seva. Aquesta és una de les conclusions a les que va arribar el periodista i historiador Manel Cusachs, autor del llibre que repassa els cent anys d'història de l'escola Mare de Déu de Lourdes, Cent anys fent camí, de les entrevistes que ha fet a diversos exalumnes de l'escola per tal de reconstruir part de la història del col·legi. Ahir, en una sala d'actes de Can Palauet plena a vessar per la presentació del llibre, Cusachs va voler destacar també "l'esperit obert que ha regnat al llarg dels anys en l'escola". L'historiador va explicar les diferents parts amb les que compta el llibre, des dels inicis, la dictadura de Primo de Rivera, la Segona República, o la Guerra Civil fins a dia d'avui, tot a partir d'arxius, documents, reculls de premsa i entrevistes amb diverses generacions d'exalumnes.

La professora Carme Serra va voler destacar les dificultats amb les que es van trobar per obtenir material dels cent anys d'història de l'entitat, ja que "no hi havia escrits per part de l'escola fent un resum de cadascun dels anys". Serra, a més, va assegurar que un dels objectius d'aquest llibre era el de "servir per recuperar records de tothom". La professora va voler posar l'accent en el disseny del llibre, que va córrer a càrrec de la mestre de plàstica de l'escola Elisabeth Valls, qui va buscar, en paraules de Serra, un disseny "diferent en el que es combinin diferents tipus de lletra o de tamanys de fotografia per tal d'evitar una lectura monòtona".

L'acte també va comptar amb la presència del director de l'escola, Joan Tardà, i de l'Alcalde, Joan Antoni Baron, qui va voler definir el llibre com una trobada dels qui el llegeixin amb "les fotografies, els records i els sentiments de cent anys d'una història senzilla". Baron va afegir que l'escola es tractava d'una entitat "discreta, però un referent en el país per l'ambient que s'hi ha respirat sempre, un col·legi obert de mires". L'alcalde va voler cloure la seva intervenció llegint un fragment de l'escrit d'Alícia Romero, exalumne de l'escola, del llibre i desitjant "cent anys més" per una entitat que "continua sent un punt de referència".

Etiquetes: