La Presó. La darrera inauguració del mandat a Mataró ja té data. Foto: R. Gallofré

Cugat Comas

La darrera inauguració del mandat a Mataró ja té data

Mataró inaugura La Presó el proper 22 de gener, un any després de posar-hi en funcionament el MAC d’art contemporani

L'Ajuntament hi ha invertit 762.209,32 euros des de 2015

La darrera inauguració del mandat ja té data: diumenge 22 de gener. L’Ajuntament de Mataró ha convocat per aquell dia la celebració de La Presó, un edifici amb més de 160 anys d’història que fa un any ja va obrir com a seu del Mataró Art Contemporani. Un any després d’aquell acte i enllestides les obres, ve el dia de fer-se la foto oficial.

La col·lecció de cromos de les inauguracions culturals del mandat (Cafè Nou, seu de l’EMMM a la Nau Minguell, Biblioteca Popular) es completarà amb un que, de facto, ja hi era. Fa un any el MAC feia la seva estrena a La Presó i des de llavors hi ha programat activitats, exposicions, xerrades, visites o festivals. La Presó és ben viva però encara no s’havia inaugurat com a tal, pendent d’enllestir les obres de la coberta i l’ascensor a la primera planta.

Els actes del dia 22

La celebració començarà a les 11 h amb l’obertura de portes. A les 11.30 h s’oferirà una visita guiada a l’equipament a càrrec d’Albert Güell. L’historiador donarà als assistents detalls claus d’aquest edifici declarat Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN), amb una passejada des del vessant més social, per descobrir-ne curiositats, episodis sinistres o detalls quotidians.

A les 12.30 h serà el moment dels parlaments institucionals, que donaran pas a l’acció Food Sculptures #1: pa amb vi i sucre a càrrec de Tiberi Club. Al pati de La presó cambrers enfilats damunt unes tarimes oferiran al públic un menú senzill, convertint-los a ells i les seves accions en vertaderes obres d’art.

Des del 22 de gener la porta principal d’entrada a la seu del M|A|C (Mataró Art Contemporani) serà per la Muralla de La Presó. Dins es podrà continuar visitant les diferents sales en les quals s’exposa l’activitat del M|A|C, i, gràcies a les últimes obres, la recuperació de l’escala en el sentit original permet accedir a la primera planta (encara per reformar) i sortir a la coberta.

El peculiar pati panòptic de La Presó de Mataró. Foto: R. Gallofré 

 

 


Una mica d’història


La Presó de Mataró és una construcció de gran rellevància en la història de l’arquitectura penitenciària contemporània. Construïda per l’arquitecte Elies Rogent (1821-1897), constitueix el primer exemple d’aplicació del model panòptic a l’Estat espanyol, que segueix de forma directa els corrents penitenciaris reformistes europeus de l’època.

La Presó, de planta panòptica, es va inaugurar l’any 1863. Les dependències de La Presó són múltiples i tant la seva morfologia com els seus usos han anat variant amb el pas del temps. L’interior resulta ara molt diferent respecte als plànols originals.

Considerat un dels edificis de més valor patrimonial de la ciutat, la importància i significació de la ciutat, la importància i significació de La Presó va més enllà de la seva arquitectura. L’edifici és, a la vegada, subjecte i testimoni dels batecs convulsos dels segles XIX i XX a Catalunya.

L’any 2001 l’edifici va ser declarat Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) per la Generalitat de Catalunya en la categoria de monument històric.

 Des del 2015 l’Ajuntament ha fet diferents intervencions a l’edifici de La Presó per un import conjunt de 762.209,32 euros