Espai ocupat La Teixidora. Foto: R.Gallofré

La data de desallotjament de la Teixidora és qüestió de dies

L’Ajuntament defensa que ja hi ha iniciatives, espais i entitats a la ciutat per les activitats que es fan a l’antiga escola Menéndez y Pelayo i nega tota legitimitat al col·lectiu instal·lat

L’Ajuntament de Mataró compta amb tenir la data de desallotjament en qüestió de pocs dies. El propietari de l’antiga escola Menéndez y Pelayo ha activat la via administrativa per recuperar la possessió de l’immoble, actualment ocupat pel projecte de la Teixidora, del Sindicat de l’Habitatge. Aquesta primera data serà per a una desallotjament voluntari, comunicant al grup que s’hi ha establert que ha de marxar. Si no hi accedeix, es demanarà l’ordre judicial sempre per la via del contenciós administratiu. 

L’Ajuntament es manté ferm en els seus plans d’enderrocar l’edifici, fer-hi un aparcament provisional i pensar en un futur equipament de ciutat al mateix solar. Juan Carlos Jerez, primer tinent d’Alcalde, és taxatiu respecte La Teixidora. “No tenen autorització, ni llicència, ni assegurança per fer les activitats que estan fent en un edifici que presenta un risc acreditat pels tècnics i ha de quedar clar que no són ells els que han de decidir què s’ha de fer pel barri de Rocafonda ni per cap altre de la ciutat”, assegura. La decisió està presa i ja va pels tràmits i tempos administratius.

Una decisió madurada 15 anys

Jerez recorda que la decisió d’enderrocar el Menéndez y Pelayo per fer-hi un equipament nou neix el 2007, quan s’acorda entre Ajuntament i Generalitat que deixarà de fer d’escola i defensa que “no és cap capgrossada ni una decisió política,: des del 2007 hi ha un continu d’informes tècnics que desaconsellen l’ús de l’edifici i per això es pressuposta i es licita el seu enderrocament. Portem 15 anys sense contemplar l’escenari de la rehabilitació, per costós per tant ara el que fem, per consens de tots els grups, és executar una idea de llavors”. 

En aquest sentit, el regidor lamenta que “ara de cop i volta i perquè s’ocupa es diu que ha de ser un equipament, però qui té la legalitat i la legitimitat per prendre decisions és l’Ajuntament i en aquests 15 anys ningú s’ha oposat als plans que hi tenim. La decisió està presa i el debat que toca és que hi farem al solar”.

Juan Carlos Jerez, en un Ple Municipal. Foto: R.Gallofré 

 

En defensa de les entitats i iniciatives
 

Juan Carlos Jerez surt al pas de la proposta d’activitat que fa La Teixidora des que va entrar a l’antiga escola. “Són totes iniciatives i àmbits en els que ja hi treballa l’Ajuntament i altres entitats. És inacceptable que es digui que no es fan aquestes accions de lleure, esport, formació o banc d’aliments. Hi ha molta gent treballant i fent les coses com s’han de fer: legalment, parlant amb qui toca i organitzant activitats”, assegura, posant d’exemple per exemple els Patis Oberts, les accions d’entitats del tercer sector o parròquies que treballen als diferents barris de la ciutat.

Jerez també posa d’exemple les Matinals de Cabanelles recordant que l’AV de Rocafonda, que ha fet un comunicat en defensa de La Teixidora, col·labora amb altres entitats per l’obertura d’aquest espai després de lustres tancat.

L’aposta per més espais a Rocafonda


Juan Carlos Jerez, que també és el regidor responsable del Pla Integral de Rocafonda, recorda que “el propi Ajuntament i les entitats hem hagut de deixar de fer servir l’espai del Menéndez y Pelayo no per gust, sinó per risc” i en aquest sentit reivindica la sensibilitat municipal per dotar el barri de més i millors equipaments. “Estem a punt d’acabar els mòduls de la Pista del Palau, hem traslladat i dignificat l’Espai Jove, acabem de pressupostar 70.000 euros per conveniar amb la Unió de Cooperadors l’espai de la cooperativa al carrer del Poeta Punsola amb a extensió de Can Noè i estem estudiant com utilitzar el solar del carrer de Gibraltar per activitats no sorolloses”, enumera Jerez.

El govern municipal es manté ferm en la decisió de no interlocutar amb la Teixidora. “L’ocupació és el problema més greu de Mataró i no podem negociar amb qui primer ocupa i després diu que fa activitats”, assegura. Retreu al Sindicat de l’Habitatge que “té un objectiu ideològic que és el d’enfrontar-se a l’Ajuntament, que no s’amaguin darrere d’activitats de lleure!”, assevera per dir que “tenim el suport de la ciutadania i cap dubte sobre el que hem de fer”. Hi haurà desallotjament per poder enderrocar.