“Vol que Catalunya esdevingui un Estat?”. I en cas afirmatiu, una segona pregunta. “Vol que aquest Estat sigui independent?”. Aquesta serà la formulació de la pregunta de la consulta, que ja té data: el 9 de novembre de 2014. Així ho ha anunciat aquest dijous, dia 12, el president de la Generalitat, Artur Mas, després del pacte al qual han arribat CiU, ERC, ICV-EUiA i CUP. Un fet que centra a hores d’ara tots els debats i converses, i que també ha generat reaccions per part dels partits polítics mataronins. Les seccions locals dels impulsors de la pregunta celebren l’acord i el consens, el PSC lamenta que no serà vinculant i segueix apostant per l’acord amb el govern espanyol i el PP assegura que no se celebrarà perquè és inconstitucional.
L’alcalde de Mataró, Joan Mora (CiU), ha valorat el fet de tenir pregunta i data fixada com una notícia “molt positiva” i ha remarcat la importància d’un dia com aquest: “és el triomf de la democràcia, de la voluntat d’un poble davant el dret de decidir sobre la seva llibertat”. Pe Mora, a partir d’ara cal “treballar amb normalitat i convivència, tot explicant que això no es fa en contra de ningú, si no simplement a favor de Catalunya”. L’alcalde ha tret ferro a les reaccions contràries des de Madrid, i ha demanat que cal tenir “sentit comú” davant un procés que “no ha de fer por a ningú”. “No es pot ser una mica demòcrata, s’ha de ser plenament democràtic i el desig expressat pel poble de Catalunya és aquest, poder preguntar tant si guanya el sí com el no”, ha remarcat.
El president local del PSC, Xesco Gomar, es pregunta “què anirem a votar el dia 9 de novembre”, ja que dubta sobre si la decisió serà vinculant. “Servirà per res o serà com anar a una botifarrada?” es qüestiona Gomar, que apunta que perquè sigui realment vinculant, la consulta ha d’estar pactada amb el govern espanyol, “ens agradi o no”. Malgrat les negatives de l’executiu central, Gomar considera que els acords són possibles. “Hi ha un problema de diàleg, però bé que CiU i PP pacten a la Diputació, als Ajuntaments i voten el mateix al Congrés en molts temes”, afirma el president local dels socialistes. El PSC seguirà mantenint la mateixa postura: “seguir vinculats amb Espanya, en un estat federal”. “En aquest acord, ICV no ha sabut fer valer el seu pes com a presumptes federalistes. Potser és que també són un partit independentista ara”, afirma.
“Com ja ha dit el president del Congrés dels Diputats i el Ministre de Justícia, entenem que no hi haurà consulta perquè és il·legal i va contra la Constitució”. Així s’ha expressat el cap del grup municipal del PP, Jose Manuel López. Els populars presentaran al Ple de l’Ajuntament una proposta de resolució perquè el consistori mataroní es mostri “absolutament neutre” en aquest procés i no doni suport material ni econòmic “a les entitats que fan soroll sobre aquest tema”.
La coordinadora d’ICV a Mataró, Noemí Aiguasenosa, s’ha mostrat “molt satisfeta de l’acord assolit” perquè ofereix“una pregunta inclusiva i transversal”. Aiguasenosa considera que en aquest moment Catalunya expressa la voluntat “de no voler seguir sent durant més temps una comunitat autònoma” i que vol establir una nova relació amb l’Estat espanyol, “d’igual a igual”. A més, considera que s’obre una oportunitat per definir “quin tipus d’estat volem” per a Catalunya. A més, considera que el format de dues preguntes “permet expressar-se a la gent que no vol mantenir l’actual status quo però sí que opta per esgotar les vies de negociació amb l’Estat, inclús federar-s’hi si s’escau”.
Per part de la CUP, Xavier Safont-Tria ha reconegut que la pregunta “no és la que nosaltres plantejàvem”, malgrat que en la seva formulació sí que hi apareix el concepte d’Estat independent. La formació independentista farà “campanya pel sí”, tal i com ha dit Safont. “És el que el país necessita, poder polític i econòmic per donar resposta a les seves necessitats”, ah dit el regidor. Safont també ha assegurat que lluitaran perquè la resposta del poble català “sigui vinculant”. “Que no ens vinguin amb constitucions ni romanços, l’única legalitat és la que emana del poble”, ha afegit.
ERC de Mataró, que aquesta legislatura no té representació a l’Ajuntament però que és una formació clau a la Generalitat, afirma que la pregunta plantejada “no és la que haguéssim fet nosaltres”. Així ho ha afirmat l’exregidor Francesc Teixidó. “Hauríem optat per una pregunta més fàcil i directa, però aquest és el consens que s’ha assolit, i permet a la gent expressar-se sobre la independència”, ha valorat Teixidó. Per als republicans, l’important és que “es podrà votar pel futur” i que s’ha aconseguit unir els partits per fer un front comú.