David Bote ha guanyat les eleccions com a candidat del Partit dels Socialistes, però el seu camí cap a l'alcaldia serà segurament força tortuós. El panorama que queda al consistori després de les eleccions d'aquest diumenge, dia 24 de maig, és més complex que mai. Es tracta de l'Ajuntament més fragmentat i divers de la història. Per primer cop des de la creació dels Ajuntaments democràtics, l'any 1979, hi ha 9 grups amb representació al consistori (tots els que s'hi representaven han aconseguit com a mínim un regidor). Que el partit més votat tan sols tingui 6 regidors, com és el cas dels socialistes, també és un fet inèdit. Quins suports trobarà Bote en aquest ecosistema tan complex?
A l'hora de plantejar un pacte que aporti un govern estable l'acord que semblaria més factible seria un tripartit PSC-CiU-ERC, que sumaria un total de 15 regidors (la majoria absoluta se situa en 14). És la mateixa fórmula que governa actualment el Consell Comarcal. I el candidat de CiU, Quim Fernàndez, ja ha proposat que es reediti a l'Ajuntament de Mataró. Però la situació nacional que viu Catalunya no ho fa pas fàcil. ERC ja ha mostrat unes primeres reticències a l'hora de pactar amb el PSC, tot i que fins fa 4 anys era el seu soci de govern. Des de llavors, moltes coses han canviat a Catalunya, i amb l'horitzó de les eleccions autonòmiques (o plebiscitàries) del 27-S, encara sembla més complicat veure en un mateix executiu a socialistes, convergents i republicans.
La disposició de C's al pacte
Quines altres alternatives tindria Bote? Podria optar pel que Jose Manuel López, candidat del PP, va anomenar com a front "constitucionalista": PSC, PP i Ciutadans. Des de C's ja s'han mostrat força partidaris a donar suport a Bote, amb qui veuen un gran marge d'acord. Però plegats i amb el PP sumen només 11 regidors, lluny de la majoria absoluta. Cal tenir en compte, també, que amb aquesta fórmula l'oposició seria tan heterogènia (amb partits tan diferents com CiU, VOLEM o PxC) que tampoc ho tindria fàcil per articular-se com a alternativa.
Que Bote no acabi sent l'alcalde sembla a priori descartable. La legitimitat de ser la llista guanyadora, a una distància important de la segona força (més de 1.000 vots) té molt de pes, i les fórmules de pactes perquè la vara vagi a parar a Quim Fernàndez o Francesc Teixidó no s'intueixen per enlloc.
El paper dels nous... i dels vells
Caldrà veure també quin és el paper que adopten VOLEMataró, quarta força i més de 5.200 vots (resultats espectaculars) i la CUP, que ha aconseguit doblar resultats i fer-se amb el desitjat segon regidor. PxC i ICV-EUiA semblen condemnats a un paper més residual, amb la debilitat que els atorga tenir un sol regidor en un consistori tan calidoscòpic. Esteve Martínez, el candidat ecosocialista, ha afirmat que l'Ajuntament de Mataró és de nou d'esquerres. Certament, partits com CiU, PP o Plataforma s'han estimbat, i si considerem el PSC en aquest grup, els partits d'esquerres sumen 16 dels 27 regidors de l'Ajuntament de Mataró. Però una cosa és l'aritmètica i l'altra el Ple municipal. Un ple més incert que mai.