Quatre anys després de la investidura de David Bote com a alcalde de Mataró, la imatge s’ha repetit però amb canvis significatius. El socialista serà alcalde de la ciutat durant el propers quatre anys però amb més regidors que la candidatura anterior i amb una aliança amb En Comú Podem per formar majoria.
La mesa d’edat que ha moderat la sessió l’han conformat Rosa Guanyabens, com a persona amb més edat, i Carles Porta, com el més jove. Els 27 electes han jurat el càrrec un a un i amb un petit conflicte d’idees quan els membres d’ERC han promès però dient que ho feien per ‘imperatiu legal’ i per ‘la llibertat de les persones preses i exiliades polítiques de Catalunya independent i republicana’. En aquest moment la líder de Ciutadans a Mataró, Cristina Sancho, ha interromput l’ordre de paraula per constatar que la fórmula que estaven fent servir des d’Esquerra no era vàlida, fet que la presidenta de la Mesa li ha assegurat que la seva queixa quedaria en l’acta.
El jurament ha prosseguit sota l’atenció dels assistents, entre els quals hi havia familiars dels regidors, membres de partits polítics, companys i tots els exalcaldes que han governat a Mataró des que es va instaurar la democràcia després del franquisme: l’alcalde Majó, l’alcalde Mas, l’alcalde Baron i l’alcalde Mora.
TORNS DE CADA PARTIT
Tots els partits han tingut el seu torn de paraula per presentar les seves candidatures a través de portaveus just abans de l’elecció de l’alcalde. El socialista Xesco Gomar ha començat la ronda amb un discurs destacant l’elevada participació dels ciutadans a les eleccions municipals, reivindicant que “Mataró no és de ningú, és plural”, que la ciutat encara viu les conseqüències de la crisi econòmica i que treballaran per millorar-ho amb la mà estesa a tots els grups municipals.
Una mà que ja han estès des d’En Comú Podem que formarà part del govern municipal amb l’acord que han signat. Sergi Morales, d’En Comú Podem, ha aprofitat per explicar que per a ell i el seu partit hagués estat més fàcil romandre a l’oposició però que els punts que els uneixen amb els socialistes i el fet de tenir l’oportunitat de contribuir a millorar molts aspectes de la ciutat fa que hagin fet aquest pas. “Volem ser una força transformadors i per això hem decidit formar part del govern municipal. La política la fas o té la fan i nosaltres- En Comú Podem Mataró- hem decidit que volem fer-la”, explica. A més a més, ha volgut agrair als mataronins i mataronines el fet de “deixar fora del consistori l’ultradreta”.
Francesc Teixidó, d’Esquerra Republicana, ha criticat la “inacció” del govern de la ciutat en els darrers anys
Francesc Teixidó, d’Esquerra Republicana, ha criticat la “inacció” del govern de la ciutat en els darrers anys, “no puc recordar cap cosa rellevant que hagi passat en els últims anys. La ciutat ha seguit empobrint-se i perdent moltes oportunitats” i que des d’Esquerra han intentat “explicar a la ciutadania que Mataró necessita un canvi profund i que el risc era seguir amb un govern com fins ara”. Ha repassat alguns dels àmbits que pensen que requereixen un esforç prioritari i que treballaran des de l’oposició pensant en projectes per a tothom.
Alfons Canela, de Junts per Mataró, ha volgut reforçar la idea que el seu partit farà “la feina de controlar l’acció de govern des de l’oposició amb una actitud positiva i empàtica en benefici de la ciutat”, demanant que es tingui en compte “la pluralitat de la ciutat, fet que suposa més democràcia i diàleg entre forces diferents per arribar a acords comuns”. Ha fet palès els temes més importants sobre els quals s’ha de treballar perquè Mataró “pugui mirar-se al mirall i agradar-se”.
L’últim torn de paraula ha estat per Cristina Sancho, de Ciutadans Mataró, que ha estat crítica amb la formació del nou govern format per socialistes i comuns assegurant que “l’aliança suposa una creació d’una esquerra reaccionaria” que “no aporta cap progrés”. A més a més, ha destacat que és l’única dóna líder d’un partit polític al consistori.
ELECCIÓ DE L’ALCALDE
Després de les votacions per escollir alcalde o alcaldessa, no hi ha hagut cap sorpresa i David Bote ha estat l’escollit. Després d’un llarg aplaudiment, de l’acte de jurament i de la col·locació de la banda i la vara, ha pronunciat el seu primer discurs com a alcalde de la ciutat.
David Bote ha presentat un discurs amb quinze fites per traçar el camí de la ciutat des del 2019 al 2023
David Bote ha presentat un discurs amb quinze fites per traçar el camí de la ciutat des del 2019 al 2023. Entre aquests punts hi ha qüestions com incentivar l’economia de la ciutat amb accions (com la modernització dels polígons, el Pla d’Impuls al Centre, el projecte de la remodelació del Port o la protecció de les Cinc Sènies, entre altres), més innovació i desplegament del districte TecnoCampus (del que es destaca el conveni que es realitzarà de traspàs de la Nacional II), millor neteja, civisme i seguretat així com més igualtat d’oportunitats.
Així com prioritzar les polítiques d’habitatge, millorar l’atenció sanitària a la ciutat, apostar per la formació professional a diferents centres especialitzats de Mataró, posar èmfasi a programes per a gent gran, fer polítiques d’igualtat, posar la ciutat al dia a través dels seus carrers i espais públics i innovar en l’àmbit de la cultura.
Bote ha destacat que s’ha de seguir millorant la gestió de residus a Mataró i buscar l’ús d’energies renovables a equipaments públics, “Mataró té condicions per liderar i ser referent a nivell de tot l’Estat en energia i economia circular”. Els punts han acabat amb la reforma i modernització de l’administració i la revisió del pla general.
Ha aprofitat l'ocasió per explicar la importància que té per ell el tracte amb les persones i el fer una política on tingui al ciutadà al centre de les seves prioritats. Finalment, el discurs l'ha tancat amb un "Visca Mataró i Visca Catalunya”.