Puig Castellar és un dels jaciments ibèrics més importants de la província de Barcelona. Es troba al terme municipal de Santa Coloma de Gramenet i permet veure les ruïnes del poblat que va fundar-se en aquest indret pels volts del segle VI aC i que va ser abandonat probablement cap a principis del segle II aC. Un itinerari circular permet arribar-hi passant per alguns indrets emblemàtics del parc de la serralada de Marina, com són la font de l’Alzina o el collet dels Frares. A les parts més altes del recorregut, les vistes sobre el pla de Barcelona són espectaculars.
Es pot deixar el cotxe a l’aparcament del barri de Les Oliveres i seguir per una pista senyalitzada amb una fita de color rosa. La pista, ampla i flanquejada per alzines i roures, passa per una àrea d’esplai, amb algunes taules i una zona de jocs per als nens, i va guanyant alçada fins trobar el restaurant i la font de l’Alzina. En aquest punt hi ha una cadena que no permet el pas de vehicles.
Des del restaurant cal seguir el camí que surt d'enfront i que porta ràpidament a la font de l’Alzina, una de les més emblemàtiques del parc. Es tracta d’un lloc ombrívol, molt agradable on, a banda de la font, hi ha taules i bancs per fer-hi un pícnic a l’aire lliure. Entre altres espècies d’arbres es poden apreciar un gran plataner, un lledoner, alzines, pins, acàcies i algun exemplar d’avellaner. Des de la font cal seguir la pista que puja fent revolts fins a veure l’entrada d’una antiga mina de galena, a mà dreta i entre la vegetació.
La ruta, que continua per la pista senyalitzada que puja fins el collet dels Frares, té un desnivell suau però continu, així que cal anar-lo superant pas a pas, sense fer pauses gaire llargues i aprofitant els trams d’ombra. Aviat s’arriba a dalt del collet dels Frares, a 135 metres d’alçada. Aquest punt presenta una ubicació privilegiada, amb una excel·lent panoràmica de la població de Montcada i Reixac, el turó dels Frares, la carretera de la Vallensana i els pics del turó d’en Moya o el turó d’en Rata. Un cop al coll, val la pena descansar i agafar forces per fer un tram amb força desnivell. I és que l’itinerari continua per un corriol estret i costerut que coincideix en aquest punt amb el GR 92. El corriol puja fort per la carena fins a arribar a una pista on s’abandona el GR 92 i es continua cap a l'esquerra fins que s'arriba a un petit coll amb una cruïlla. En aquest punt s’ha d’anar cap a la dreta fins trobar l'entrada del jaciment ibèric de Puig Castellar.
Mirador de Puig Castellar. Barcelona als peus
Un camí flanquejat per xiprers porta a l’entrada de Puig Castellar. Només arribar-hi hi ha un pedró dedicat a Llibert Carulla, impulsor del senderisme a la zona, amb uns versos del poeta Màrius Sampere: "Vida o camí, l’agafa el caminant, i va cap a la fi, no mai enrere." A tocar del pedró hi ha un mirador des del qual es veu tota la ciutat de Barcelona; es distingeixen perfectament, sobretot si el dia és clar, elements arquitectònics com la Sagrada Família, les Torres Mapfre o la Torre Agbar, i geogràfics, com la muntanya del Tibidabo o Montjuïc. També es contempla tota la ciutat de Badalona, amb les característiques tres xemeneies de l'antiga central tèrmica de Sant Adrià de Besòs.
Un viatge en el temps
El jaciment de Puig Castellar -que es pot visitar sempre que es vulgui, ja que és un recinte obert- va ser un assentament de la tribu ibèrica dels laietans entre els segles VI aC i el II aC. El va descobrir Ferran de Segarra el 1902 i totes les troballes arqueològiques es conserven al Museu d'Arqueologia de Catalunya i al Museu Torre Balldovina de Santa Coloma de Gramenet. Actualment al recinte de 5000 metres quadrats s'aprecien els petits carrers que formaven el poblat, així com algunes recreacions de les cases antigues. Un recorregut permet arribar a dalt de tot del Puig Castellar, on hi ha un mirador amb un parell de bancs des d’on contemplar les vistes. La tornada al punt d’inici es fa pel camí que hi ha entre el mirador i la porta del jaciment, baixant a mà dreta. Després de passar per una torre de vigilància i fer un tram de força baixada s'arriba al barri de Can Franquesa. Cal passar pel mirador del carrer Menorca (on es pot agafar l'autobús 800 fins el metro), la placeta dels Llops i continuar fins arribar al barri de Les Oliveres i a l’aparcament.