“La presència de restes d’una vil·la romana, sumada a les restes d’una possible basílica d’època visigòtica, així com les restes d’un carrer o via de comunicació, a més d’una extensa necròpoli, fan que aquest sigui un jaciment singular que caldria que es conservés íntegrament en el seu lloc. El trasllat de les restes a un altre indret, comportaria la seva desnaturalització”. D’aquesta manera, el Grup d’Història del Casal ha expressat la seva preocupació sobre el futur del jaciment de Ca la Madrona, al barri de Rocafonda.
L’associació cultural remarca la necessitat de conservar les restes al lloc on s’ha produït la troballa: “Assabentats de la intenció de Maresme Circular de traslladar les restes arqueològiques, estructures i paraments inclosos, del jaciment de Ca la Madrona a un emplaçament, avui indeterminat, fruit d’un acord entre Maresme Circular, l’Ajuntament de Mataró i la Generalitat de Catalunya; el Grup d’Història del Casal de Mataró s’ha adreçat a l’ajuntament de la ciutat per expressar la necessitat de conservar en el seu lloc les restes”.
Segons explica aquesta entitat, el jaciment, d’acord amb les dades arqueològiques obtingudes, ve a fer explicable el tram històric del pas del baix imperi romà a l’alta edat mitjana. En aquell moment històric, el topònim de l’actual Mataró va passar d’Alarona a Civitas Fracta.
D’altra banda, el Grup d’Història del Casal demana aprofitar l’avinentesa de la nova construcció per adaptar-la a les restes arqueològiques trobades, com s’ha fet, apunten, en altres indrets de Mataró, com per exemple la Floristeria Frèsia, la botiga de La Confianza o el fragment de Cardo Maximus que es conserva al carrer d’en Pujol.
L’entitat afegeix que seria molt convenient que en l’espai en qüestió es tingui present la possibilitat d’instal·lació d’elements informatius per tal que tothom pugui conèixer la importància del que s’ha trobat. A més, consideren que la conservació en el seu lloc és una oportunitat d’enriquiment patrimonial i de projecció del veïnat de Rocafonda: “La ciutat de Mataró no es pot permetre perdre unes restes tan significatives.”
La CUP demana que no es repeteixi ‘un Can Fàbregas’
La CUP Mataró ha mostrat la seva preocupació “per la deriva destructiva del Govern Municipal i del Consorci del Parc Circular envers el patrimoni arqueològic de la ciutat”. Més concretament, apunta la formació, “actualment estan posant en perill el jaciment de Ca la Madrona ubicat al barri de Rocafonda. Aquest és un jaciment excepcional per a Mataró, degut a què pot omplir el buit històric que hi ha actualment entre la ciutat romana d’Iluro, la seva continuïtat com a Alarona i la seva transformació en l’actual Mataró.”
La CUP conclou que Mataró “no es pot permetre repetir l’experiència de Can Fàbregas”, referint-se a l’episodi en el qual aquesta fàbrica, protegida al nivell màxim dins del catàleg del patrimoni arquitectònic, va acabar desmuntada a trossos i guardada enmig d'una zona agrícola.