A punt de començar la campanya electoral a Mataró. Foto: R.Gallofré

Cugat Comas

Demanen als partits mataronins que es comprometin amb el català

Set entitats adrecen una carta oberta en la que demanen compromís ferm per promocionar la llengua, una regidoria i una taula de treball

La situació del català a Mataró és de regressió, cada cop es parla menys sobretot entre els joves i cal actuar per promoure el seu ús entre la població. Aquesta és la base de la ‘Carta Oberta per la Llengua a Mataró’ que set entitats de la ciutat han adreçat als partits polítics que concorren a les properes eleccions.

Òmnium Cultural, Moviment Educatiu Maresme, Assemblea Nacional Catalana, CAL Mataró, Consell per la República Mataró, Col·lectiu Mantinc el Català i Plataforma per la Llengua han consensuat una carta en la que  traslladen “la necessitat d’emprendre amb urgència mesures tangibles per revertir la preocupant tendència general, també palpable a la nostra ciutat, de regressió i, en alguns llocs, residualització de l’ús del català, especialment entre el sector de població de qui en depèn el futur: el més jove”. 

Les notícies al teu Whatsapp

  • Els titulars destacats de cada dia, directes al teu mòbil. Fes clic a aquí, envia la paraula Alta i guarda't el número a l'Agenda.
  • També pots trobar Capgròs a Telegram i subscriure’t als newsletters diaris de Capgros.com.

El text defensa que “cal apostar per una normalització real de la llengua en tots els àmbits, i promoure’n l’ús com la nostra principal eina de cohesió social” i proposa que els partits facin seva la idea de crear una ‘regidoria de normalització lingüística’, “que estableixi una oficina amb personal dedicat a vetllar per la promoció de la llengua en tots els àmbits, que informi i promogui la retolació pública o de negocis privats d´acord amb el Codi de consum de Catalunya, i que ajudi a evitar nous casos de discriminació lingüística a la ciutat”.

Igualment demanen compromís amb les resolucions oficials pel català aprovades i“la reunió periòdica d’una Taula Local per la Llengua amb la regidoria i entitats per fer el seguiment de l’estat de salut de la llengua a la ciutat.

 

Etiquetes: