La Presó de Mataró, l’edifici modernista d’Elies Rogent que aquest mes de gener va estrenar-se com a nova seu del Mataró Art Contemporani no s’hauria de limitar als seus usos artístics. Aquest és el parer que defensen tres grups d’història i tres professionals locals en una carta adreçada al regidor de cultura Xesco Gomar. La missiva és un prec perquè l’equipament inclogui un espai de difusió de la memòria històrica i democràtica d’aquesta demarcació.
El Grup de Recerca de Memòria Històrica de Mataró, el Grup d’Historiadors Jaume Compte, el Grup d’Història de Casal i la historiadora Margarita Colomer, l’arquitecte Agàpit Borràs i la mestra Juliana Bacardit han adreçat la carta a l’Ajuntament. Dedicar un espai de la Presó a la memòria històrica havia estat una promesa verbal temps enrere i ara les entitats històriques ho fan públic. Cal recordar que la Presó va obrir el gener amb la primera exposició del MAC i està pendent d’obres per habilitar la segona planta d’aquest edifici, catalogat amb la màxima qualificació arquitectònica. En principi, Cultura barrina dedicar tota la Presó a espais del MAC.
Els signants de la carta demanen una reunió per exposar la seva proposta “per poder ampliar el contingut de la Presó perquè sigui adient amb el que ha representat històricament”. En aquestes recorden que “la Presó té una càrrega d’història i una força política que no es pot desaprofitar”.
Un espai per a la recerca ja feta
Els grups es proposen “aconseguir un veritable projecte a l’espai de La Presó de Mataró perquè s’hi reculli la història de la ciutat. Creiem que en un espai com aquest caldria donar cabuda a continguts lligats a la memòria històrica i democràtica”. A aquests efectes recorden que ja hi ha bona part de recerca feta per part d’historiadors i grups, que suposa “tot un material a disposició dels ciutadans pel seu coneixement i com a material didàctica per a estudiants” per acabar exclamant que “quin lloc més idoni que la Presó” per acollir aquests usos.