Que l’Ajuntament de Mataró anul·li la doble multa imposada a una ciutadana que va ser víctima d’una “actuació policial abusiva, arbitrària i contrària a la normativa lingüística”. És el que exigeix la Plataforma per la Llengua arran del cas d’una ciutadana que va sentir-se “maltractada” en recórrer a la Policia Local de Mataró en defensa dels seus drets lingüístics. Els fets es remunten al desembre del 2021 i ara surten a la llum per la sanció que l’Ajuntament ha imposat de fins a 500 euros i pel recurs extraordinari contra aquesta que s’ha presentat.
- Contactat per Capgròs, l’Ajuntament de Mataró ha emmarcat la sanció en l'aplicació de l'ordenança de civisme pels insults que la dona hauria proferit.
Plataforma per la Llengua reclama a l'Ajuntament de Mataró que anul·li la sanció contra la ciutadana “que va ser maltractada per la policia local quan volia denunciar que un agent havia menystingut el seu dret de ser atesa en català en una botiga. L'agent no la va assistir quan li van denegar el full de reclamacions a la botiga, i a la comissaria li va parlar en castellà i la va tractar malament”, segons el relat de l’entitat.
La ciutadana, Esther Vidiella, va ser sancionada, posteriorment, per l'Ajuntament de Mataró, amb dues multes de 300 € i 200 € (justificades per "desobediència a l'autoritat" i "obstrucció dels serveis públics"). A través de l'advocat Eduardo Cáliz, del despatx Arrels, la víctima ha presentat un recurs extraordinari per anul·lar l'expedient sancionador. Per PxL “és injustificable que l'Ajuntament de Mataró hagi decidit mantenir la sanció contra Vidiella, malgrat reconèixer que les imatges de la comissaria han estat destruïdes i que la instrucció de la denúncia contra l'agent reconeix que el policia va instar la ciutadana a renunciar als seus drets lingüístics a la botiga”.
Els fets, tal i com els ha denunciat
El policia, acompanyat d'un altre agent, va donar cops al taulell, va arrugar i estripar el full de reclamacions i li va llançar els papers
Els fets denunciats per Vidiella es remunten al 13 de desembre de 2021, quan en una botiga de telefonia li van exigir que parlés en castellà i ella va trucar a la policia local perquè l'establiment no li va facilitar el full de reclamacions. “Per telèfon, l'agent que la va atendre li va dir que parlés en castellà amb el senyor de la botiga, i ella, indignada, es va dirigir a la comissaria per presentar una demanda. Com que el policia que la va atendre, sempre en castellà, la va escridassar i la va amenaçar de multar-la per reclamar els seus drets lingüístics, la ciutadana no es va veure amb cor de presentar la demanda i va haver d'anar al metge per un atac d'ansietat”, narra Plataforma.. Segons explica Vidiella, el policia, acompanyat d'un altre agent, va donar cops al taulell, va arrugar i estripar el full de reclamacions i li va llançar els papers, a més de demanar-li on treballava, qüestionant que fos apta per a la feina.
Un mes després, el gener de 2022, amb el suport legal de l'entitat, Vidiella va presentar una denúncia contra l'agent TIP 3448 per un delicte lleu de coaccions. Aquest gener, la sentència ha absolt l'agent en considerar que no es pot provar un comportament que encaixi en el supòsit d'un delicte. En paral·lel, després que la víctima portés l'agent als tribunals, l'Ajuntament de Mataró va fer-li arribar dues propostes de sanció, tal com l'havia amenaçada l'agent: una per obstrucció dels serveis públics i l'altra, per desobediència a l'autoritat.
Segons el comunicat de l’entitat, l’Ajuntament “va reconèixer que les imatges de les càmeres de seguretat de la comissaria havien estat destruïdes, en contra de la voluntat de la víctima, i va comunicar que, malgrat tot, mantenia les sancions”.
Una "actuació policial abusiva, arbitrària i contrària a la normativa lingüística"
Per a Plataforma per la Llengua, els agents van vulnerar el dret d'opció lingüística de la ciutadana (i, per tant, l'oficialitat del català prevista a la Constitució espanyola) i el Reglament per a l'ús de la llengua catalana de l'Ajuntament de Mataró quan li van parlar en castellà en tot moment. L'entitat considera que "el consistori mataroní hauria de reconèixer que els agents van actuar des d'una perspectiva ideològica, atès que en tot moment van menystenir el dret de la ciutadana de ser atesa en català tant a la botiga com a la comissaria, i que van denunciar la ciutadana com a represàlia per la denúncia que els havia presentat ella als jutjats". Amb aquest expedient sancionador i segons l'entitat "l'Ajuntament de Mataró no només pren partit en contra dels drets lingüístics de la ciutadania, sinó que es posiciona a favor del supremacisme castellanista i s'alinea amb la tradició més autoritària de la dreta espanyolista".