-

Salva Fernàndez

Denuncien que l'Hospital de Mataró deriva massa pacients a centres privats

El comitè de treballadors considera que la zona de Mataró i rodalies està 'infradotada' i que el CSdM podria assumir aquestes derivacions

Un excés d’operacions derivades a centres privats que es podria assumir perfectament des del Consorci Sanitari del Maresme. Aquesta és la principal denúncia que el comitè de treballadors de l’Hospital de Mataró posa de manifest davant la situació d’aquest 2014: “hi ha 14 tipus de diagnòstics que tenen garantia de resposta de sis mesos; des de 2010 comptàvem amb dotacions addicionals per cobrir activitats extres, però ara la Conselleria de Salut ho passa a centres privats quan tenim capacitat per fer-ho”. Aquest 2014 es deriven més de 350 operacions entre cataractes, septoplasties, vasectomies o pròtesis de maluc i de genoll, entre d’altres. Una dada superior a les 165 derivacions de 2012 i a la situació de 2010, quan se n’ocupava el propi Hospital.

Xose López, respresentant del comitè, creu que la Conselleria de Salut té  "altres interessos", i explica el funcionament de les derivacions a centres privats. "Quan a tu et truquen per preguntar-te si vols que et derivin, tens dues opcions: si et negues, als llistats de la conselleria passes a ser una baixa temporal, de manera que les llistes d'espera no es disparen i així la Conselleria pot treure pit". Segons afirma, hi ha un 30% de persones en llista d'espera que no surten per aquest motiu. "També et diuen que perdràs el torn si et negues, però això no és així, al menys a l'Hospital de Mataró se't manté la posició però clar, segurament passaran els sis mesos que marca el protocol", afegeix.

López també recalca  que la zona del Maresme està “infradotada” en finançament i serveis. “Som eficients i baratets en comparació a altres llocs com Reus i Granollers”. Per ell, un dels problemes de l'Hospital de Mataró és que "quan van arribar les retallades globals, nosaltres ja estàvem retallats". Un dels exemples que posa per demostrar que estan "infradotats" és comparar les dades amb altres centres similars. El pressupost de 2012, últim que es coneix, parla per sí sol: Mataró tenia assignats uns 74 milions d'euros, per sota de Granollers, Reus i Terrassa, mente que en canvi compta amb més hospitalitzacions que aquests centres.

Els treballadors ho acaben pagant
Una altra de les denúncies del comitè és que els treballadors han acabat pagant part del funcionament de l'Hospital: "ens carreguen el dèficit del Consorci a nosaltres mentres la Conselleria no adapta el finançament al funcionament del centre". El 2012 van cedir un 5% del sou (3,5 milions d'euros, 2,2 milions d'euros en variables per objectius i una paga extra, que ascendeix en total a 3 milions d'euros (8,7 entre els tres conceptes). L'augment de l'horari anual i la congelació de sou posterior xifren, segons el comitè, en 12,2 milions d'euros la part que "han pagat" amb les retallades. Ara se'ls vol retallar una nova paga extra, la de Nadal, un fet que López avisa "per aquí ja sí que no passarem".

L'Hospital defensa el protocol
Fonts de la direcció de l’hospital de Mataró han explicat que les derivacions es fan per complir “el decret de garantia per complir els sis mesos màxims en una la llista d’espera”, tot i que no neguen que el consorci podria assumir-ho tal i com feia al 2010.  També consideren que no té sentit comparar-se amb altres centres de Catalunya i que el que fan amb la conselleria és treballar en un pla d’empresa que equilibri ingressos, despeses i activitat que s’hi fa. 

Etiquetes: