Judith Vives

Denuncien que les fustes dels parcs contenen substàncies cancerígenes

L'associació de Veïns de Cerdanyola reclama que es retirin totes les fustes tractades amb creosota de quitrà d'hulla

Les fustes que l'ajuntament de Mataró fa servir per construir les passarel·les i altres elements en alguns parcs i zones verdes conté un material cancerígen. Així ho adverteixen els representants de l'Associació de Veïns de Cerdanyola que ja han demanat, per mitjà d'una carta dirigida a la regidora de Ciutat Sostenible, Quitèria Guirao, que es retirin les fustes immediatament.

Segons s'explica en aquesta carta, algunes de les fustes que es fan servir en parcs i places de Mataró són travessers de ferrocarril que han estat tractats amb una substància química, la creosota de quitrà d'hulla, que conté elements altament cancerígens. L'ús d'aquesta substància està regulada per una directiva europea i per una ordre del govern espanyol que en limita la comercialització i l'ús. Segons aquesta normativa, la fusta tractada amb creosota no es pot fer servir a l'interior d'edificis, a joguines infantils, a terrenys de joc ni a parcs, jardins i instal·lacions recreatives i d'oci a l'aire lliure, ja que en aquests espais existeix un elevat risc de contacte de la fusta amb la pell.

«Aquesta substància es troba tots els parcs i jardins del nostre barri i fins i tot a places molt noves, com la de Salvador Espriu, als Molins, que es va inaugurar fa només tres o quatre mesos. Si la olores, la fusta fa pudor de quitrà», denuncia el president de l'associació de Veïns de Cerdanyola, Julián Hernández. L'entitat té previst intervenir al ple del dia 15 per aquesta qüestió.

La regidora de Ciutat Sostenible, Quitèria Guirao, ja ha encarregat un informe als serveis tècnics del seu departament per tal de confirmar si la substància amb la que s'han tractat les fustes és o no perilloses per a la salut.

Etiquetes: