El solar de Can Prims, a la cantonada del carrer Argentona amb la Muralla de la Presó, deixarà de tenir ben aviat la desolada imatge que presenta des de fa mes de tres anys. L’Ajuntament ha arribat a un acord amb el promotor que hi pretenia construir un edifici d’habitatges i oficines i aparcament subterrani, projecte que va quedar aturat amb la descoberta d’un forn de ceràmica del segle XVIII i un tram de muralla. La protecció de les troballes arqueològiques descobertes el 2007 havia paralitzat un procés que s’ha desencallat en les darreres setmanes. L’acord preveu que el promotor hi pugui construir l’immoble previst, mentre que les places d’aparcament subterrani es traslladaran a un solar proper. Les obres de l’edifici començaran probablement abans de l’estiu.
“Portàvem massa temps amb una situació que no era correcta ni per al promotor ni per a la ciutat”, ha explicat a capgros.com el regidor d’Habitatge, Francesc Teixidó, que ha confirmat el “desbloquejament” del projecte. Concretament, el pou de terrissa es documentarà i es taparà, per la qual cosa no serà visitable, mentre que la nova edificació també respectarà el tram de muralla que es deixarà a la vista. Alhora, l’Ajuntament i el promotor han acordat una façana per a l’edifici que sigui respectuosa amb el seu entorn, pròpia d’un vial del casc antic com és el carrer Argentona. La setmana passada el Consell del Patrimoni va donar el vist-i-plau al projecte, façana inclosa, per unanimitat. “Hem superat aquest tràmit amb nota”, ha destacat Teixidó. Encara resta pendent l’aprovació de la Comissió del Patrimoni Cultural de la Generalitat, tot i que el regidor d’Habitatge confia en què la “bona feina” realitzada pels arqueòlegs municipals, el servei de llicències i el Consell del Patrimoni faciliti aquest tràmit.
Les restes arqueològiques
El solar va ser objecte de treballs arqueològics per documentar les restes d’un tram de muralla que passava per aquest immoble, però finalment les prospeccions també van destapar un forn d’una indústria terrissera datada del segle XVIII. El forn, en excel·lent estat de conservació, és l’únic d’aquestes característiques que s’ha trobat a la ciutat, i servia per fabricar-hi vaixella fina de taula. Les excavacions també van complir amb el seu objectiu original i van descobrir els fonaments de la muralla i el mur de tanca del pas de ronda.