Baron, Arboix i Esteban durant la roda de premsa

J. V.

Detecten dos nous casos de legionel·la i un dels afectats rep l'alta

Salut inspecciona i desinfecta cinc torres de refrigeració de la ciutat i dues més fora del terme municipal

Els afectats pel brot de legionel·la a Mataró ja són nou després que avui s'hagin confirmat dos casos nous. Un dels dos casos correspon a la dona d'un dels primers set afectats per aquest brot que afecta els barris de Cerdanyola Sud, la zona alta del Pla d'en Boet i Peramàs. L'alcalde, Joan Antoni Baron, ha confirmat aquest migdia en roda de premsa que tots els afectats són"casos lleus", que evolucionen favorablement i que un d'ells, un home, ja ha rebut l'alta. La majoria d'afectats tenen edats superiors a 60 anys i van iniciar els símptomes entre el 3 i el 12 de juliol. Baron ha comparegut aquest migdia en roda de premsa acompanyat per la directora a Barcelona de l'Agència de Protecció de Salut de la Generalitat, Margarita Arboix, i la regidora de Sanitat, Carme Esteban.

L’alcalde ha explicat que un cop es va notificar l’existència del brot es van activar tots els protocols d’actuació previstos, que passen per una banda per garantir l’atenció als afectats i, per l’altra, per revisar totes les torres de refrigeració censades al municipi. Segons ha explicat l'alcalde, s'ha comprovat que totes les empreses sospitoses de ser l'origen d'aquest brot de legionel·losi fessin les revisions periòdiques a què estan obligades i s'ha ordenat que desinfectessin novament els circuits de refrigeració. Ara caldrà esperar entre dues i tres setmanes per conèixer l'abast real d'aquest brot infecciós, ja que, d'una banda, aquest és el temps que triguen a fer-se els anàlisis dels esmentats circuits de refrigeració. A més, els metges també necessiten d'un temps prudencial per veure si es detecten nous casos entre els veïns de Mataró, ja que actualment el virus està en fase d'incubació.

Segons ha explicar Margarita Arboix, quan es detecta un brot de legionel·la s’estableix un cercle de seguretat amb un radi d’un quilòmetre. Aquest cercle, però, s’ha definit en tres quilòmetres donat l’antecedent del brot de legionel·la que va patir la ciutat l’any 2002. Per aquest motiu, a banda de les cinc torres de refrigeració detectades a la ciutat, se n’han inspeccionat dues més situades fora del terme municipal. D’altra banda, també s’han fer mostrejos a les fonts ornamentals de la ciutat i s’ha tancat el reg per aspersió. Tot i aquestes mesures, tant Arboix com Baron han recordat que la legionel·la únicament es transmet per via respiratòria i han assegurat que ni l’aigua de l’aixeta ni els aires condicions domèstics són transmissors del bacteri.

La responsable del departament de Salut ha destacat la ràpida reacció del govern municipal a l’hora d’activar els protocols d’actuació davant aquest brot. Arboix ha recordat que la malaltia té un període d’incubació d’entre deu i quinze dies i ha advertit que per aquest motiu en els propers dies poden anar-se donant nous casos. Tot i això, s’ha mostrat convençuda que amb les actuacions de desinfecció realitzades a les torres de refrigeració “el ciutadà ja pot estar tranquil que no s’infectarà, si hem fet diana”.

Tot i que encara és massa aviat per assegurar-ho de manera rotunda, la responsable de l'Agència de Protecció de la Salut també ha comentat que per l'evolució dels pacients actuals, no dóna la impressió que aquest brot assoleixi les magnituds del brot de fa tot just sis anys, quan l'agost del 2002 el virus de la legionel·la va contaminar més de 100 persones i va acabar amb la vida de dos pacients. Arboix ha recordat que el virus de la legionel·la es propaga per aspersió d'aigua i per la via respiratòria. Els símptomes, una vegada contagiada la persona, són similars al d'una pneumònia: febre, dificultats de respiració o tos. Els ciutadans es poden adreçar al punt d'informació habilitat a la plaça Catalunya de Mataró o al telèfon gratuït 900 859 009.

Etiquetes: