Les negociacions entre l’Ajuntament i els veïns de Figuera Major per la construcció al barri de 90 pisos de lloguer estan totalment enquistades. Així es va posar de manifest en la tensa reunió mantinguda ahir dimecres entre el regidor d’Habitatge, Francesc Teixidó, i el col·lectiu veïnal, que enlloc d’apropar postures va accentuar les divergències que els separen. La majoria dels veïns presents a la reunió, que es va celebrar a la seu de l’Associació de Veïns de Camí de la Serra amb una assistència molt nombrosa i va durar més de 3 hores, van mostrar el seu rebuig als pisos que s’han de construir al barri. “Això sembla un diàleg de sords, no hi ha manera d’avançar”, explica Gemma Campanario, veïna de la zona que va assistir a la trobada. “La gent no vol ni sentir a parlar dels pisos, el que volem són equipaments perquè el barri n’està molt mancat”, assegura.
El projecte preveu la construcció de 90 habitatges públics dotacionals de lloguer i destinats als joves, que es faran en una parcel·la de 3.400 m2 de titularitat municipal situada entre Figuera Major i els carrers Josep Maria de Sagarra i de Joan Oliver, on actualment es troben els mòduls provisionals del CEIP Maria Mercè Marçal. El projecte inclou la primera promoció de pisos contenidors. El solar estava en principi destinat exclusivament a equipaments, però l’any 2006 l’Ajuntament va modificar en el Pla General per tal de fer possible en aquesta parcel·la i en sis més de la ciutat la construcció d’habitatge dotacional, seguint la llei de la Generalitat de 2004 que permet entendre la vivenda pública com a equipament. Tot i que el projecte reserva en aquest solar un espai d’uns 3.000 m2 per a equipaments públics, encara no està definit quins usos tindran, cosa que posa especialment nerviosos els veïns. “No saben encara què hi faran, però en canvi ja tenen tot el tema dels pisos tancats. El que demanem és que primer pensin en els equipaments que es necessiten, i després ja vindran els pisos”, afirma Campanario. La veïna recorda que el CAP que dóna servei al barri està “saturat”, que fa temps que reclamen que la tercera biblioteca de Mataró es construeixi a la zona, i que també pateixen un dèficit d’instal·lacions esportives.
Francesc Teixidó, per la seva banda, reconeix que “no s’acaba d’avançar” en el diàleg amb els veïns, tot i que assegura que “hi haurà acord” perquè “no hi ha més remei”. Teixidó constata que s’han fet modificacions al projecte, com ara separar en 20 metres els nous pisos dels ja existents, i adequar els volums per evitar molèsties (s’optarà per planta baixa 2 pisos a la banda nord i planta baixa 3 al sud) i que “no es perd” l’espai destinat a equipaments públics. “Comprenem que per als veïns aquest projecte suposa un canvi de perspectiva, i a més els animem a fer públics i reivindicar les mancances que pateix el seu barri”, constat Teixidó, que tanmateix considera que la construcció d’aquests 90 pisos és molt necessària. “Tenim una gran demanda d’habitatge públic a la ciutat, així que estic convençut, i ho dic sincerament, que en aquest cas estem treballant pel bé comú”. Teixidó ha volgut recordar expressament que la legislació vigent empara el projecte i que tots els grups municipals van aprovar per unanimitat la modificació del Pla General l’any 2006. Per això, ha assegurat que parlarà amb Joan Mora i Pau Mojedano, caps dels grups de CiU i PP respectivament, perquè donin suport al projecte urbanístic.