-

Sílvia Ruiz

Disconformitat dels botiguers per l’obertura de més dies festius

Una nova llei de la Generalitat de Catalunya ampliarà de vuit a deu els festius que els comerços poden obrir

La Generalitat de Catalunya aprovarà durant les properes setmanes l’ampliació de vuit a deu el número de diumenges i festius d’obertura comercial. Tot i que és una manera d’intentar competir amb els centres comercials, els botiguers de Mataró creuen que obrir més dies no és sinònim de vendre més.

La major part dels comerços del centre de Mataró no veuen positiva l’obertura de tants dies festius. Però no és només un problema relacionat amb haver de treballar més hores. En un moment on el consum ha baixat tant, asseguren que això no surt ni beneficiós ni rentable pel negoci. “Si hi hagués feina jo obriria cada dia, però no hi ha feina per obrir tant. No es ven i és perdre el temps”, comenten des de la sabateria Innovació del carrer Sant Benet. “Obrir la botiga implica uns costos i una necessitat de personal. Si es vengués, d’acord, però no surt a compte”, afegeixen.
La propietària de la botiga Fransi del Carrer Sant Benet i membre de la Junta de la Unió de Botiguers de Mataró, Francina Bigorra, considera que obrir en dies festius no suposa cap incentiu per a les ventes: “És cert que a la gent li dones un avantatge pels seus horaris i per la comoditat d’anar a comprar un dia no laborable. Però el dia festiu el té per fer festa, no per anar a comprar. Els carrers estan plens de gent passejant però a les botigues no hi ha l’eufòria de la necessitat d’anar a comprar un dia de festa”.

El carrer Barcelona és un dels més comercials de Mataró. Allà, malgrat que les ventes siguin bastant bones quan obren, tenen molta incertesa sobre si a la llarga serà beneficiós. “Per a la millora de la botiga potser sí que pot estar bé, ja que hi ha gent que no pot venir cap altre dia perquè treballa. Però, en general, l’ambient està fluix i no sé si obrir més acabarà funcionant”, asseguren des de la botiga Don Adelino. Un altre factor que els treballadors destaquen és la pèrdua de dies de descans. “El comerç petit que no té tanta rotació de personal decideix que també s’ha de descansar i estar amb la família. No és el mateix que a un centre comercial, on tenen molts més dependents i es poden permetre donar altres dies de descans”, comenten a la botiga Saquet del carrer Santa Maria.

Com dinamitzar el comerç?
Segons l’experiència dels propis botiguers, el consum del petit comerç ha baixat molt en els darrers anys. Per això creuen que la solució per aconseguir dinamitzar el comerç de la zona no és obrir més dies festius, sinó que hi ha moltes altres coses a fer. Des de la botiga Pat&Maggy, del carrer Sant Josep, consideren que la falta d’aparcament pels cotxes és un aspecte fonamental: “Per avivar el comerç s’hauria de millorar el tema del pàrquing. No hi ha res que no sigui zona blau per poder aparcar. Això perjudica molt”. A més, creuen que el petit comerç està en perill: “Pel petit comerç no es lluita. Si l’Ajuntament volgués ajudar a aquestes botigues, la zona blau no estaria”, afegeixen.

Per altra banda, i malgrat els esforços per fer mesures on tots els comerços es posin d’acord, les botigues de la ciutat tenen horaris i obertures de dies festius diferents. Aquesta falta d’unanimitat també es veu com un problema que s’hauria de canviar. “Crec que no hi ha massa unió entre els comerços. Cada carrer té la seva història: alguns decideixen obrir uns dies festius, els altres no...”, expliquen les treballadores de la botiga Pat&Maggy.

La major part dels botiguers coincideixen en que Mataró ha perdut la qualitat i el consum que tenia abans. Es necessita canviar la dinàmica i tenir en compte molts altres factors per millorar, com ho explica la membre de la Unió de Botiguers Francina Bigorra: “A banda de facilitar l’aparcament, si obríssim els migdies, falta que la restauració també s’involucri i faci uns preus especials. També fa falta que els museus estiguin oberts i els turistes puguin venir, dinar i anar a comprar... Hi ha molta feina a fer que no obrir els diumenges”.

Etiquetes: