Dòria en la Comissió del Parlament

Salva Fernàndez/ACN

Dòria assenyala Bankia com única culpable en la gestió de les preferents

Considera que el seu únic error va ser "no preveure la crisi" i justifica la venda massiva de productes de risc com les preferents i deute subordinat

Pere Antoni de Dòria, ex director general de Caixa Laietana, ha culpat a Bankia de la gestió que s’ha fet en l’afer de les preferents i ha negat que l’entitat mataronina en tingués cap responsabilitat.  Dòria considera que l’entitat creada per Rodrigo Rato, on Laietana s’hi va afegir, ha tingut una gran “falta de sensibilitat en la gestió dels afectats per les preferents, però ha negat que ell personalment tingués cap responsabilitat al respecte. “Tot això es va fer amb una intenció, i després ha anat com ha anat”, es justificava l’exdirector general de Caixa Laietana per explicar que les participacions preferents i el deute subordinat era “un producte que estava bé fins que va passar el que va passar”, en referència a la suspensió que la Comissió Nacional del Mercat de Valors va fer d’aquest mercat.

El que és una de les cares més visibles de Caixa Laietana s’ha tret de sobre qualsevol tipus de responsabilitat en la comissió del parlament de Catalunya per investigar possibles vulneracions dels drets dels consumidors de part de les entitats financeres. “M’he preguntat moltes vegades què hauria fet si tornés enrere, però si hagués decidit no agafar ni un euro del mercat exterior, i per tant fer menys crèdits, menys operacions i frenar l’expansió de l’entitat dirien que Dòria s’ha tornat boig i no hagués aguantat més de dos anys com a directiu”, ha assegurat. Dòria també ha assegurat que “si aquestes decisions haguessin vingut de més amunt, la crisi hagués esclatat el 2002 però seria molt més petita”.

L’exdirector general de Caixa Laietana ha admès estar al corrent que la clientela de l’entitat tenien un perfil similar al que es narrava en la comissió (un 62% dels afectats per productes de risc eren pensionistes, i de la resta un 40% eren aturats) però ha recordat que “estan recuperant els seus estalvis”. També ha explicat que la venda massiva d’aquests productes es devia al context: “La caixa tenia una bona situació i funcionava, no hi havia crisi i el producte oferia bona rendibilitat i prestigi; així eren les coses en aquell moment”.

En aquest sentit, ha mostrat una “tristesa molt gran” davant la desaparició de les caixes, ja que el “sistema de fer banc està canviant molt ràpidament” i es “trobaran a faltar” ja que s’ha perdut la manera de treballar “amb un tracte més humà i familiar”. Dòria ha negat que tinguessin “cobdícia” però ha admès que potser es van oblidar de que les caixes eren caixes i els bancs, bancs. “No vam jugar a ser banquers”, ha reculat posteriorment.

L’exauditor admet conèixer el risc de les preferents
L'excap d'auditoria de Caixa Laietana, Jordi Torrents, ha assegurat davant la comissió del Parlament de Catalunya que investiga una possible vulneració dels drets dels consumidors en l'afer de les preferents que tot el personal de l'entitat disposava de la informació sobre aquest producte, inclús els riscos per als inversors. Torrents detalla que es feien tasques formatives a les oficines en aquest sentit. A partir d'aquí, diu Torrents, "no puc donar fe que se li expliqués als clients". L'exauditor responsabilitza així a directors i personal de les oficines del presumpte frau que denuncien els grups parlamentaris i admet que està professionalment satisfet: "Quan el client signava, jo no hi era".

Per la seva banda, l’exdirector general Albert Juncà ha explicat que el bescanvi de participacions preferents per accions de Bankia es va fer "de bona fe", però també admet que els resultats "no van ser bons". Albert Juncà ha recordat que va assumir el càrrec de director general el maig del 2011 i que per tant no va tenir res a veure amb la decisió d'emetre i comercialitzar les preferents. S'ha limitat a dir que hi ha un procés d'arbitratge obert i que Bankia està retornant els diners a un 80% dels clients afectats.

Etiquetes: