El castell de focs des de l'Ajuntament

Cugat Comas

Dos castells de focs sorpresa la nit del 27, quan no n’hi havia d’haver

L’Ajuntament dispara d’amagatotis un espectacle pirotècnic i minuts després a Can Xammar se’n dispara un altra, a càrrec d’un grup de ciutadans

La diada de Les Santes més estranya i atípica va acabar, ahir 27 de juliol a la nit, amb un doble castell de focs sorpresa, a les onze de la nit i mitja hora més tard. Just en l’any en què l’Ajuntament donava la Festa Major per suspesa, limitant-la a l’exposició de figures, la Barram, el final de Matinades i una missa molts mataronins es van sorprendre de veure dos castells de focs en pocs minuts, des de dos punts del centre de la ciutat.

Captura de vídeo del castell de focs llançat des de l'Ajuntament

A les onze de la nit, l’hora habitual en què cada 27 de juliol milers de mataronins s’apleguen a la platja per seguir els Focs de Les Santes, va començar des del terrat de l’edifici de l’Ajuntament un espectacle pirotècnic intens, una tronada de color, que la Pirotècnia Tomás va disparar a mode de substitut de la gran cita amb la que culmina cada any la Diada de Les Santes. L’empresa pirotècnica valenciana va venir a Mataró a disparar els morterets de la Barram, el final de Matinades del 27 al matí i també aquesta tronada que l’Ajuntament de Mataró no va anunciar ni comunicar. 

Simplement a través de la web de Cultura s’informava que “al vespre” quan tanqués l’exposició de figures institucionals de dins de l’edifici de l’Ajuntament es dispararia una "petita tronada". Sense més concrecions. Per cap dels canals oficials de l’Ajuntament s’ha fet cap comunicació, ni prèvia ni posterior, d’un espectacle pirotècnic sorpresa que tan sols poques persones de cercles reduïts coneixen que es produiria.

Vídeo del castell de focs ciutadà a Can Xammar

La màxima de precaució en temps de possibles rebrots d’evitar al màxim les aglomeracions seria el motiu esgrimit per no fer aquesta comunicació i optar per uns focs sorpresa des d’un punt -l’edifici consistorial- que òbviament no ofereix les facilitats de la platja a nivell de punt de vista. Es desconeix l’import d’aquest espectacle pirotècnic.

La rèplica, a Can Xammar

Mitja hora després, al punt de dos quarts, un grup de ciutadans disparava el seu propi castell de focs que havien sufragat de forma col·laborativa. La idea d’aquest grup era disparar el castell de focs a les onze, però ho van ajornar per no coincidir amb els focs oficials disparats des de l’Ajuntament. L’espectacle de Can Xammar, que presencialment va comptar amb força espectadors, fins i tot va fer una pausa en la que alguns assistents, amb bengales a les mans, van desplegar un rètol de ‘Glòria a Les Santes’ com el que cada any precedeix el final dels Focs a baix a mar.

La confusió generada per ambdós espectacles pirotècnics, per sorpresa, era patent a les xarxes on, a més i com ja s’ha convertit en una nova tradició, la polèmica entre defensors dels petards i contraris va esclatar en motiu d’un any en què la pirotècnia havia de ser mínima i el 27 de juliol va acabar amb dos castells de focs i no només un.