A ulls del vianant que passeja per La Riera, la reforma de l'edifici del Cafè Nou està del tot enllestida. I ben bonica que ha quedat: l'immoble llueix, gràcies a uns treballs que ressalten la seva sobrietat arquitectònica, pròpia de l'estil racionalista a la que pertany a construcció dissenyada per l'arquitecte Miquel Brullet i inaugurada l'any 1935. La restauració ha posat en valor els estucats i l'obra vista de la façana de l'edifici, propietat històrica de la Unió de Cooperadors, així com el relleu escultòric de la part superior. Gràcies a les obres, l'edifici presenta un molt bon encaix amb el seu entorn: la Presó, per una banda, i el Pati del Cafè Nou, per l'altra; un pati que, junt amb el Cafè, van ser durant dècades un dels eixos de la vida social de la ciutat. Malgrat tot, els mataronins trigaran en gaudir-ne de nou, ja que l'edifici no té data d'inauguració.
El Cafè Nou ha d'esdevenir un nou equipament cultural i turístic per a Mataró
Segons informen fonts de l'Ajuntament, l'obra oficial de rehabilitació ja ha finalitzat, però encara resta pendent tota la dotació tècnica de l'equipament, quelcom que, asseguren, va per llarg. "És un procés lent en el que hi ha involucrats diversos concursos públics", expliquen. Per exemple, la concessió del bar, un dels usos que tindrà l'immoble, o la configuració de tot l'espai escènic a la primera planta. Davant d'això, des de l'Ajuntament no s'atreveixen encara a fixar una data d'inauguració.
El Cafè Nou ha d'esdevenir un nou equipament cultural i turístic per a Mataró. A la planta baixa s’ubicarà el Punt d’Informació Turística (PIT) que disposarà de venda de material propi de Mataró i oferirà al visitant tota la informació relacionada amb la ciutat. Al seu costat hi haurà un bar- cafeteria, entès com un espai social que podrà organitzar activitats musicals, gastronòmiques i socials, entre d’altres. Una part del projecte ha consistit en la restauració de l’antiga barra del cafè, d’estil art- decó.
La planta primera, per la seva banda, serà una sala diàfana de 239 m² destinada a les arts escèniques en qualsevol de les seves expressions: teatre, concerts, recitals, etc. Amb tot plegat es preten sumar un nou equipament al conegut com "Eix de la Riera", que inclou altres espais culturals com La Presó, el Pati del Cafè Nou, el mateix Cafè Nou, la Sala Cabanyes, el Teatre Monumental, l’Aula de Teatre i l’Ateneu de la Fundació Iluro.
La rehabilitació arquitectònica que ja ha finalitzat ha estat força complexa
La rehabilitació arquitectònica que ja ha finalitzat ha estat força complexa, ja que ha suposat la reforma integral d'un edifici que es trobava en mal estat fruit de molts anys d'abandonament. De cara a adequar-lo als requisits normatius actuals i als nous usos, s'ha reforçat tot l'àmbit estructural, s'ha substituït la coberta i les encavallades de fusta, s'ha excavat la planta soterrani a major profunditat, i s'han afeguit dos nous cossos al volum actual de l'edificació, entre d'altres obres. Tot plegat ha suposat més de dos anys de treballs i ha tingut un cost d'1,6 milions d'euros, finançats en part pels fons FEDER.
L’immoble formava part del patrimoni històric de la Unió de Cooperadors, però durant prop de 75 anys (des del final de la Guerra Civil i fins al 2015 va ser objecte de litigi etern amb el Centre Catòlic. Ara fa cinc anys es va signar l’acord definitiu entre les parts implicades i va passar a ser propietat de l’Ajuntament mitjançant la figura de l’expropiació urbanística, moment des del qual el Cafè Nou és de tots els mataronins i mataronines. Encara es desconeix, però, quan es podrà obrir de nou a la ciutadania.