-

Salva Fernàndez

Educar per a la ciutadania global: com millorar el món des de Mataró

Les jornades se celebren el proper 16 de novembre a les 9.30h al TecnoCampus

Mataró organitza el proper 16 de novembre una Jornada d’Educació per a la Ciutadania Global sota la pregunta ‘Què podem fer a Mataró per millorar el món?’. Es tracta d’una sessió destinada a docents de centres educatius, entitats i treballadors de serveis municipals per aprofundir en el concepte d’educació transformadora: una acció educativa que intenta prendre consciència de les desigualtats globals i les seves causes, i busca implicar a la ciutadania en la transformació del seu entorn.  Això és, expliquen  els  tècnics municipals responsables del projecte,  aprofundir en factors que delimiten el que es considera justícia global: drets humans, la no discriminació, sostenibilitat global, desenvolupament sostenible, interculturalitat o igualtat de tracta.

La idea de la jornada és sensibilitzar a la ciutadania present i futura de problemes globals que es poden afrontar des de l’àmbit local. Per fer-ho, les jornades es dividiran en dos parts. Per una banda hi haurà una xerrada de Carol Pujades, directora de Creart (Cooperació Internacoinal i Educació per a la Justícia Global a través de l’art i la creativitat), ONG que enfoca la resolució de conflictes a través de l’art i la creativitat. Per l’altra, la jornada vol posar en valor experiències que es porten a terme a Mataró des d’entitats, escoles i professionals municipals. 

S’explicaran experiències on l’aliança amb diversos actors marca la diferència. Activitats i tallers que una entitat de la ciutat fa en un centre educatiu, serveis municipals que demanin, per exemple, voluntariat per fer neteja de boscos i altres sinèrgies possibles. Hi haurà un catàleg d’exemples d’experiències i petites aliances que milloren la ciutadania global i també s’exposaran quatre casos, dels quals n’hi ha tres de confirmats. Un és Biabanca, la banca ètica que es fa a l’Institut Miquel Biada; l’altra, Totes plegades, una acció que fomenta la convivència i l’ajuda mútua entre dones a Rocafonda; i un tercer confirmat, Llum al Sàhara: un intercanvi cultural i sensibilització sobre la situació del Sàhara Occidental des del món del lleure educatiu.

Quin és, per tant, l’objectiu de la Jornada? Principalment, conscienciar. “Volem mostrar experiències que ja s’estan fent, fer-ne difusió, posar-les en valor i convidar a altres entitats a que siguin creatives i facin les seves pròpies experiències”, relata la tècnica municipal Sandra Garrusta.

El següent pas, després de posar sobre la taula un marc conceptual comú i fer difusió d’aquest tipus d’experiències, serà presentar el procés participatiu per tirar endavant un pla d’educació pel desenvolupament, que ha de començar al gener i on hi haurà una convocatòria de subvencions per a entitats per finançar projectes vinculats amb l’educació per a la ciutadania global.

Un primer pas a seguir

La regidora de Benestar Social, Laura Seijo, relata que tot plegat es defineix en “què pot fer Mataró per millorar el món”, i que la ciutat ha de “assentar les bases per impulsar un marc global de treball que impliqui entitats, docència i serveis municipals”. “Cal entendre l’educació com una mirada crítica i transformadora, tenim una oportunitat enorme de poder canviar les coses i cal crear sinergies entre els agents del territori; per això organitzem una jornada així, per donar un primer pas endavant”, desgrana la regidora 

 

Etiquetes: