miquel lleixà, del BACC Mataró

"El 70% dels carrils bici actuals de Mataró no es poden ni anomenar com a tals"

BACC Mataró, promotors de l’ús de la bicicleta, celebren el nou projecte perquè pot posar fi a les mancances històriques de la ciutat en aquest àmbit

“Dels 8 quilòmetres de carrils bici que tenim a la ciutat, 5,8 no es poden ni anomenar com a tals. Van per la vorera, no estan ben senyalitzats, es tallen... Són un simulacre”. Miquel Lleixà, membre del BACC (Bicicleta Club de Catalunya) de Mataró, considera que fins avui els ciclistes troben moltes mancances per poder circular amb seguretat per la ciutat. Des del BACC, que promouen l’ús d’aquest vehicle com a transport urbà, porten molts anys assenyalant que hi ha molta feina per fer per adequar Mataró a la circulació a pedals. Per aquest motiu celebren el nou projecte de l’Ajuntament de doblar el nombre de quilòmetres de carrils existents, i adaptar els actuals per fer-los més segurs. “La idea genèrica del projecte ens sembla molt correcta”, constata Lleixà. 

Els membres del BACC esperen a veure com s’implementa, però sobre plànol veuen adequada la nova xarxa que s’estableix. En especial perquè connecta els carrils que fins ara quedaven tallats, i facilita l’accés a punts neuràlgics com els polígons industrials o el TecnoCampus. “La bicicleta és especialment adequada per als trajectes quotidians, que són principalment anar a l’escola i a la feina, hem de facilitar-los el màxim possible”, apunta Lleixà.

“Hem d’entendre que això serà un benefici per a tothom, que la ciutat serà més amable i saludable”

Com a activista de la mobilitat urbana en bicicleta, Lleixà recorda que no n’hi ha prou establint carrils bici. Per una banda, apunta, calen mesures de “discriminació positiva”, posant com a exemple qüestions com ara que el semàfor en vermell sigui un ‘cedir el pas’ per a ciclistes, o línies de stop avançades per donar-los marge de reacció en l’arrancada respecte als vehicles motoritzats. Per l’altra, assenyala que són necessàries “tasques de formació i conscienciació” que ajudin a vetllar per una mobilitat realment segura. “Aquesta seguretat ha de ser per a tothom, per a ciclistes però també per a vianants. El mateix temor que sentim nosaltres sobre dues rodes quan un cotxe ens passa fregant, també el pateix el vianant quan té una bici al darrere o no respecta la distància”.

El BACC també reclama a l’Ajuntament “valentia” per aplicar aquest pla, ja que de ben segur serà polèmic perquè implica treure espai per als cotxes, tant en circulació com en aparcament en superfície. “Hem d’entendre que això serà un benefici per a tothom que la ciutat serà més amable i saludable”, constata. 

 

Etiquetes: