-

V. B.

'El 9-N és un punt de no retorn, el següent pas ja serà el definitiu'

Rosa Guanyabens (ANC) a Mataró, i Antoni Pous (Òmnium Cultural), encapçalen les dues entitats que han liderat el procés des de la societat civil

Què us ve al cap quan penseu en el 9-N?
Rosa Guanyabens (R.G.). Que és el final d'una etapa i el començament d'una altra. A partir d'ara, ens haurem de recompondre, tot serà una altra cosa.
Antoni Pous (A.P.). És un punt de no retorn. S'han acabat les passes intermèdies, el següent pas ja serà el definitiu.

Aquest 9-N havia de ser definitiu, però no serà així.
A.P. Ens hagués agradat que fos un referèndum, però la solució que finalment s'ha adoptat ens sembla positiva tot i no ser perfecte. I el procés no s'acaba aquí, sinó que seguirà després del 9-N.
R. G. A mi ja em va sorprendre que fa un any hi hagués consens per la data i la pregunta. Amb la primera suspensió per part del Tribunal Constitucional vam tenir un daltabaix, però ara tots sembla que tornen a anar junts. Aquesta és la nostra força, i cal mantenir-la.

No els fa por que la unitat política torni a trencar-se?
R. G. Ara s'ha redreçat però sabem que es pot trencar en qualsevol moment. És lícit que els partits juguin a un joc del qual la societat civil no en participa, però nosaltres no podem abaixar la guàrdia.
A. P. Malgrat tot ho estan fent molt bé. Els partits, per la seva pròpia naturalesa, tindran diferències, però s'han unit amb un espectre molt ampli, des de CiU fins a la CUP, i han seguit el camí marcat pel Consell de Transició Nacional, malgrat que potser amb alguns revolts. I penso que seguiran així.

No haurien actuat així si no fos per la societat civil?
A. P. El paper de la societat civil ha estat molt important, però no crec que els polítics s'hagin vist pressionats. Han vist el què pensava la gent i s'han convençut que els tocava portar-ho endavant.
R. G: Tenim una classe política que escolta la gent, i això és positiu. Avui en dia es critica molt els polítics, però ara per ara en el nostre cas podem estar força contents.

Hi ha qui troba poques garanties democràtiques i jurídiques a la consulta del 9-N.
R. G. El "nou 9-N" sí que té garanties democràtiques. Hi ha països a on es vota sense cens, hi ha diferents maneres de fer-ho a la nostra habitual i també són lícites. Es demana presentar un DNI vigent, es garanteix que no hi haurà duplicitats, i que siguin voluntaris qui ho portin no significa que siguin ineptes. En tot cas, que el govern espanyol no et deixi fer-ho amb totes les garanties i que després t'acusi de no tenir-les és pervers.
A. P. No serà una consulta com el que havíem previst en un primer moment, però sí que serà un acte de mobilització molt important.  Una participació molt elevada és essencial.

La campanya prèvia s'ha convertit en un enfrontament entre el "sí sí" i el "no podeu votar".
A. P. La gent que no anirà a votar no sabrem què hauria votat. Per tant no serà un "sí" contra un "no". 
R. G. Nomes pots identificar el "no" amb l'unionisme pur o fins i tot amb la falange. Hi ha tota una part de la població que amb tot el dret i legitimitat volen  seguir a l'Estat espanyol, però que no combreguen amb res d'això. Per a aquesta gent ningú ha fet campanya constructiva. El que està clar és que nosaltres no farem pas campanya pel "no"!

I a partir del 10-N, què?
A. P. Hi ha una voluntat molt clara per part de la societat civil, i crec que també de la majoria de partits, perquè aviat hi hagi aviat unes eleccions on aquest punt (la independència de Catalunya) sigui essencial.
R. G. S'acaba el 9-N i si el poble vota massivament que sí, comença una nova etapa. El nostre paper seguirà sent el de sempre, ser allà i pressionar, però la pilota està a la teulada dels polítics, ara és el seu torn. No podem seguir mobilitzant-nos durant 10 anys més, també tenim altres coses a fer.

Etiquetes: