La tecnologia permet, en molts casos, viure més tranquil que abans. Fa anys, quan a les set del matí estava plovent a Mataró, molts s'haurien posat les mans al cap i segurament ni haurien baixat a obrir la paradeta de llibres o roses. Enguany, però, la previsió et permet veure que aquest plugim aniria minvant fins a desaparèixer. Quan a les 8.30h els pares i mares portaven per fi els infants a l'escola, després d'una Setmana Santa on les vacances només ho són pels petits, ho feien ja sense paraigues. I mica en mica la temperatura ha anat acompanyant. Amb el cel gris, però sense vent ni lloc per a la fina pluja de primera hora. El cel respecta la Diada de Sant Jordi, que no deixa de ser possiblement el dia més bonic de l'any a Catalunya. I que no mereix estar passar per aigua.
"Quan hem vingut a muntar la parada a les vuit del matí ja no plovia", expliquen des de 6 Didals, una paradeta que hi ha instal·lada a la Plaça de les Tereses i que a banda de roses, vermelles i grogues, també ofereixen el que més saben: manualitats de tela aplicades a roses de roba colorides i variades. "Estem venent bastant bé, i ens ha sorprès la quantitat de roses grogues que estem treient perquè no esperàvem tanta demanda", relaten, tot afegint que els rams també estan tenint molta sortida.
La venda de roses creix en presència a mesura que un s'acosta al centre. Pel carrer Santa Teresa ja hi ha diverses parades, però és a Plaça Santa Anna i sobretot la Riera on el reguitzell de roses i la competència ferotge es troba colze amb colze. No és res que no passi any rere any, però sí que és cert que enguany hi ha una varietat menys estrambòtica de colors. El vermell predomina, com ho fa sempre, i el groc treu el cap en certa mesura, però més enllà de roses més rosades o emblanquides, no es veuen tants colors fora de norma. "Estem venent una mica menys que l'any passat, a veure si remunta al migdia", expliquen des de la Fundació Llar de l'Amistat Cheshire, que inverteix tot el que aconsegueixen, ja sigui amb les roses tradicionals o amb les que fan com a manualitat els seus residents, en activitats per a ells.
De fet, la venda de roses permet veure un gran aparador d'entitats i associacions que busquen el seu lloc. Es poden comprar roses per molts motius. Per amor, el principal. Però també per defensar causes. Ja sigui poder vacunar animals de la Protectora, que afegeix una foto dels seus gossos i gats a cada rosa, per finançar viatges de final de curs a diverses escoles o per ajudar entitats com Maresme Oncològic, entre d'altres. No falten els Capgrossos, els Armats i molts més. La política també hi és present, i els partits tenen la seva paradeta amb consignes i símbols que ja són tradició dels darrers anys a Catalunya. Tots ells, rodejant de les files de nens i nenes que surten a passejar des de l'escola, com també es tradició, mentre fan més cas als mangues i llibres de l'Iluro Còmic que no pas a les propostes més venudes entre els adults.
Els llibres més venuts
La política forma part del dia a dia a Catalunya, i la Diada de Sant Jordi no se n'escapa. "Hi ha dos tipus de llibres que s'estan venent molt, els de política i els de novel·la negra", expliquen des de l'Abacus. Les parades de llibres van mirar amb desconfiança el solapament de Setmana Santa i la diada, però finalment no ha anat tant malament. "Potser hem venut menys, però avui tot es troba com sempre", afegeixen. Des de Llibreria Màrquez apunten en la mateixa direcció: "Pensàvem que seria pitjor pel fet de la gent que marxa, però més o menys la sensació és similar a l'any passat". Allà, alguns dels llibres més demandats són 'Y ahí lo dejo', de Boye, o el nou 'El millor d'anar-hi és tornar', d'Albert Espinosa. 'El fill de l'italià' de Rafel Nadal també destaca a Márquez i a Dòria Llibres, on l'assenyalen juntament amb d'altres com el premi Sant Jordi 'Digues un desig', de Jordi Cabré, o 'Visc, i visc, i visc' de Maggie O'Farrell.