-

V. Bueno

El Centre de Menors de Pla d'en Boet supera tots els obstacles

El CRAE és a punt d'obrir portes després de superar un munt de traves i suposarà una gran millora per als infants respecte al Mas Sant Jordi

El nou centre de menors del Pla d’en Boet, que ha d’acollir els infants que fins ara residien al Mas Sant Jordi, gairebé és a punt. La seva inauguració s’havia anunciat per a mitjan mes de setembre, després de diversos endarreriments. Però encara queden petits detalls per resoldre –donar d’alta els serveis d’aigua i gas- que obligaran a endarrerir l’obertura de portes encara uns dies més. Per als seus responsables, en tot cas, ja no ve d’aquí, després d’haver hagut de superar un bon grapat d’obstacles. Aconseguir que aquest CRAE (Centre Residencial d’Acció Educativa) fos una realitat no ha estat gens fàcil.

El Centre de Formació i Prevenció és l’entitat que gestiona el CRAE, que durant tres dècades ha estat ubicat al Mas Sant Jordi, al barri de la Llàntia. Fa temps que les instal·lacions d’aquell vetust edifici van quedar petites i obsoletes. L’oportunitat de traslladar-se a un nou espai els va sorgir quan la parròquia de Maria Auxiliadora, al barri de Pla d’en Boet, els va oferir part de les seves instal·lacions, que estaven en desús. Un edifici de quatre plantes, amb pati, subterrani i sales força àmplies que suposa un gran pas endavant per al centre i els seus usuaris. La idea de traslladar-s’hi, però, va topar amb l’oposició frontal de bona part dels veïns dels carrers Castaños, Sant Cugat i Sant Valentí, adjacents als locals.

Diverses manifestacions, pancartes als balcons, aparicions al Ple municipal i altres moviments de protesta que van generar força tensió al barri. Els retrets entre el grup de veïns de la zona, l’Associació de Veïns del Pla d’en Boet –que va defensar l’arribada del CRAE al barri- i els gestors del centre no van cessar fins al cap de molt mesos. Els veïns contraris temien que els infants que s'instal·lessin als antics locals de la parròquia tinguessin un perfil conflictiu, i es repetissin els problemes que es van viure al barri de l'Havana, on els usuaris del centre de menors van ocasionar diversos problemes de convivència. Gràcies a la intermediació de l'Ajuntament, i després de mesos de converses, finalment es va arribar a un acord. Avui ja no queda rastre de pancartes ni cap signe de protesta als carrers de l'entorn del futur CRAE.

L'acord dictamina que els usuaris del centre de menors serien menors de 14 anys. Al Mas Sant Jordi, la franja d'edat arribava fins als 18. S'entén que, d'aquesta manera, es redueix la possible 'conflictivitat' dels usuaris, malgrat que al barri de la Llàntia no han provocat cap incident de mínima consideració durant 30 anys. D'aquesta manera, al Pla d'en Boet hi viuran un total de 20 infants, nens i nenes. El més petit dels usuaris actuals té tan sols 5 anys, i el més gran, 13. L'objectiu del Centre de Formació i Prevenció és que el Mas Sant Jordi es converteixi en una residència per a una desena de joves d'entre 15 i 18 anys.

Millora substancial
La millora per als infants, gràcies a aquest trasllat, és substancial. Així es va poder comprovar en una visita que va tenir lloc dijous passat, dia 13, a les instal·lacions del nou centre, dirigida per Jaume Clupés, director del Centre de Formació i Prevenció, i a la qual hi van assistir els membres del Consell territorial de Pla d'en Boet i Peramàs-Esmandies. Disposaran de més habitacions i, sobretot, d'espais comuns més grans i variats. Una major comoditat que els ha d'ajudar a suportar millor un procés com el de la separació temporal de la seva família que no deixa de ser traumàtic. “La llei marca que aquests infants haurien d'estar amb nosaltres un màxim d'un any, però tenim casos en què s'allarga tres o quatre anys perquè les seves famílies són casos irrecuperables” explica Clupés.

La prioritat absoluta és que els infants -que provenen d'arreu de Catalunya- tornin a la seva llar, després que la Generalitat hagi hagut de retirar-ne la tutel·la a les famílies. Però no sempre és possible. Els responsables del centre amb la família extensa (si no poden tornar amb els pares, que ho facin amb tiets o altres familiars) i també disposen de pisos tutel·lats perquè, a partir dels 16 anys, els usuaris iniciïn el procés d'independitzar-se. “Reestablir els vincles trencats amb les famílies sovint és molt complicat, ja que es donen casos de malalties mentals, o bé de delinqüència, addicció a les drogues i empresonaments”, resol Clupés.

Mentre s'intenta que aquests processos fructifiquin, els menors faran vida al CRAE, “com una família normal i ordenada”, diu Clupés. Tots estan escolaritzats en diferents centres mataronins, i a la tarda també realitzen diferents activitats extraescolars. Les noves instal·lacions compten amb espais comuns com ara una sala d'estar amb televisió, on els infants hi poden estar abans d'anar a dormir, cap a quarts d'onze de la nit com a molt tard. Durant els caps de setmana, o bé surten si disposen de permís per anar a veure a la família, o fan diferents activitats culturals i lúdiques al centre amb monitors especialitzats. Segons el perfil de cada un d'ells, hi ha infants que poden anar més per lliure, fins i tot sortir sols pel carrer, però en altres casos més conflictius i problemàtics això no és possible. 

20 infants, 12 educadors
La vintena d'infants del CRAE compten amb un total de 12 educadors. Cada un d'ells és el tutor de dos usuaris. Dues vegades al més se celebra una reunió per a la supervisió general de tots els casos. L'equip del centre es completa amb els monitoris del cap de setmana, el personal tècnic i el grup de psicòlegs de què disposa el Centre de Formació i Prevenció. El principal repte durant aquest darrer any ha estat per als monitors, que s'han hagut d'adaptar a treballar amb infants d'una franja d'edat força més baixa que la que estaven acostumats, fruit de l'acord perquè el nou CRAE acullís infants per sota dels 14 anys. “No és un procés fàcil, hi ha educadors que tractaven casos de majors de 16 anys i ara els ha canviat totalment la perspectiva”, diu Clupés. 

Etiquetes: