Imatge de l'antic conjunt industrial

Anna Massa / laMalla.net

El Clot del Moro: modernisme en una fàbrica de ciment històrica

Qui ha dit que l'art no pot estar també en una fàbrica? A Rafael Gustavino no li va faltar inspiració a l'hora de dissenyar la fàbrica modernista de ciment del Clot del Moro al terme municipal de Castellar de N'Hug (el Berguedà). El resultat va ser la primera fàbrica de pòrtland existent a Catalunya. Ben segur que l'arquitecte no pensava que un segle més tard la seva fàbrica es convertís en una de les parades obligades de les rutes mineres catalanes per l'interès artístic i històric de l'edifici.

La Fàbrica de Ciment del Clot del Moro s'aixeca al costat de la carretera que va de La Pobla de Lillet a Castellar de N'Hug. A 3 quilòmetres de La Pobla de Lillet hi ha un trencant a mà esquerra, que et porta directament a la fàbrica. Ara és un edifici en ruïnes però s'ha començat a rehabilitar per a què tothom pugui apreciar-hi les característiques del modernisme i conéixer la indústria del ciment del segle XX.

De lluny ja es veuen les impressionants voltes que cobreixen les seves galeries i que aprofiten el desnivell del terreny per enfilar-se per la carena de la muntanya, convertint la fàbrica en un edifici esglaonat. Destaca la teulada construïda amb volta catalana, inclinada seguint el desnivell del terreny.

Gustavino va construïr el Clot del Moro l'any 1904 a petició del Comte de Güell i mecenes de Gaudí, Eusebi Güell. La Compañía General de Asfaltos y Portlant es (Asland) es va convertir en la propietària de la fàbrica de ciment. Fins a la dècada dels seixanta va funcionar però la seva poca agraciada ubicació, lluny de les grans ciutats i principals xarxes de transport, van fer que els costos de producció es tornessin insostenibles.

Després del seu tancament, l'antic edifici va quedar en ruïnes. La seva restauració ha permès obrir de nou la galeria inferior, on originàriament s'emmagatzenaven els sacs de ciment. La sala forma part ara del Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya i acull el Museu del Transport i una exposició sobre el ciment.

La fàbrica del Clot del Moro no és l'única mostra del modernisme a la zona. L'arquitecte més representatiu del modernisme català, Antoni Gaudí, també ha deixat la seva emprempta a les cases dels treballadors de la fàbrica, el xalet Güell o casa dels convidats, i els Jardins Artigues, a la Pobla de Lillet.

Etiquetes: