Per què anar a comprar a les botigues del centre de Mataró? Quins arguments pot oferir, després de la pèrdua de franquícies importants i de comerços tradicionals de referència, mentre les grans marques opten majoritàriament per ubicar-se a Mataró Parc? "Qualitat, proximitat i servei", contesta la presidenta d'Unió de Botiguers, Teresa Robert. "Volem que el visitant de Mataró visqui una experiència diferent de la del centre comercial, pròpia i familiar", afegeix l'alcalde, Joan Mora.
Robert i Mora ho van dir ahir dimecres en la signatura del Pacte pel Comerç 2015-2017, signat per l'Ajuntament , Unió de Botiguers, Bulevards de Mataró, l'Associació de Marxants del Maresme i el Gremi d'Hostaleria i Turisme. L'acord vol establir les bases per del model de comerç urbà de la ciutat, amb eixos com els aparcaments, la senyalització, la neteja , plans d'usos per a sectors concrets, les actuacions urbanístiques, la promoció i les activitats complementàries que el reforcin, entre d'altres punts. Són un total de trenta compromisos, que han de "garantir un model comercial propi, integrat, mediterrani i de futur", segons va dir el regidor de Promoció Econòmica, Miquel Rey.
El pacte ha de servir per fer front a les debilitats del comerç urbà mataroní, que li resta competitivitat respecte a les grans superfícies comercials de la ciutat i del seu entorn. Segons Teresa Robert, la principal té a veure amb l'aparcament i la senyalització. "Hem de fer molt més amable per als visitants arribar i sortir de la ciutat". El pacte acorda garantir aparcament suficient i accessible procurant preus competitius, tarifes bonificades i paquests d'hores, per intentar competir amb el fet que els centres comercials l'ofereixen gratuït. També s'aposta per nova senyalització direccionali d'accés a la ciutat tant a les autopistes com a la trama urbana.
Una altra debilitat detectada per Unió de Botiguers és el fetu que l'oci de la ciutat s'hagi traslladat en bona part a l'extrarradi i el centre de la ciutat hagi quedat com una zona bàsicament residencial. "Hem de disposar d'una oferta cultural, d'oci i gastronòmica que acompanyi", va dir el secretari general de l'entitat, Lluís González. L'absència de, per exemple, uns cinemes en l'entramat urbà, o d'establiments de les grans marques de menjar ràpid al centre, es vol contrarestar amb activitats culturals i festives que ajudin a atreure visitants.
Millora de l'oferta comercial
L'oferta comercial mataronina, en canvi, no es posa en dubte, malgrat que l'absència d'algunes de les grans màrques i la pèrdua d'establiments emblemàtics són fets notoris (establiments com Viena o H&M han escollit Mataró Parc pel seu desembarcament a Mataró). Des d'Unió de Botiguers consideren que això és cosa del passat. "Fa un any i mig potser sí que era així, fugida de grans marques i basars de poca qualitat instal·lant-se als locals més grans, però ara tornem a tenir marques importants", va explicar González. Rey va afegir, en aquesta línia, que s'espera l'arribada de més marques destacades al centre, en exclusiva o bé duplicant amb Mataró Parc. "En el comerç urbà hi identifiquen un públic i una experiència diferent", va dir el regidor de Promoció Econòmica, incididint en la voluntat diferenciadora respecte a les grans superfícies.