“Quan ens van explicar que faríem uns contes i els publicaríem com un llibre no ens ho creiem, el primer que vaig fer va ser explicar-ho als meus pares”. En Lluc Màrquez, un dels alumnes de 4t de primària de l’escola Àngela Bransuela, recorda el dia en què, a través dels seus professors, van descobrir que aquest curs no seria com els altres. Ell i els seus companys estaven a punt d’endinsar-se en una aventura insospitada: la publicació d’un gran conte firmat per tots ells. Ara, en ple tercer trimestre, ja el tenen gairebé a punt. Porta per títol ‘Les mil meravelles’ i és el resultat del projecte ‘Petits grans creadors’, una iniciativa per fomentar l’emprenedoria des de ben petits, a l’escola.
L’Àngela Bransuela va iniciar l’any passat el projecte pilot ‘Emprendre a la meva escola’, un programa pioner que compta amb el suport de la Diputació de Barcelona. La iniciativa, desenvolupada pels alumnes de sisè de primària, va consistir en la creació d’una cooperativa de fabricació de productes artesanals –una creació real, amb socis, aportació de capital, gestions, sol•licitud d’un microcrèdit i venda dels productes realitzats. El projecte EME queda consolidat a l’escola i enguany s’amplia el vessant d’emprenedoria cultural amb el Projecte “Petits Grans Creadors “. Els alumnes de quart han optat per la creació artística i cultural, que ha acabat resultant en el llibre de contes. ‘Emprendre a la meva escola aquest curs s’ha ampliat a un altre centre educatiu de la ciutat, l’escola Peramàs, que ha decidit adoptar l’experiència.
Xavier Carrion i Sònia Marin, tutors de quart de primària de l’escola Àngela Bransuela, són els responsables d’aquest projecte. Durant tot aquest curs 2012-2013, els seus alumnes han participat en una llarga aventura emprenedora que ha anat molt més enllà d’oferir-los un primer contacte amb el món de l’empresa. “No es tracta tan sols d’això, sinó d’aprendre a treballar en equip, a dialogar i a acordar conjuntament decisions importants”, destaquen els mestres. I és que el treball conjunt ha estat una de les claus de tota aquesta iniciativa. Els alumnes s’han organitzat en grups cooperatius. Tots ells han fet les seves propostes, el nom de l’editorial, logotip de l’editora, que finalment s’ha anomenat ‘Bransanela Editorial’. i han treballat en l’elaboració del seu propi conte. Se n’editaran un total de vuit contes, un per grup, dins d’un mateix volum titulat “Les 1.000 meravelles”.
“Al meu grup hem discutit molt, ens costava posar-nos d’acord!”, apunta l’Adrian Ortuño. Aquest ha estat un dels problemes amb els quals han hagut de lidiar els petits alumnes. De totes les idees que es posaven sobre la taula, tan en els grups com en el conjunt de la classe, ja fos per posar nom a l’editorial que publicarà els llibres o per definir els personatges dels contes, al final n’havia de sortir una. “Moltes vegades la millor solució era fusionar les idees, així quedàvem tots contents”, afegeix en Lluc. Així ho van fer amb el títol, fruit de la barreja de dues propostes, ‘Els llibres meravellosos’ i ‘Les 1000 fantasies’. Tots tenien clar que els contes havien de tenir una temàtica de fantasia per poder obrir al màxim el ventall de personatges. Amb la portada, la decisió va ser unànime a partir de la proposta d’un dels grups: “Ens van agradar molt les lletres, i el cometa que les sobrevola”, explica la Laura Garcia.
Finançament via Verkami
Triar el nom de l’editorial, fer-ne el logo, escollir el títol del llibre, pensar els personatges del conte, construir una història al seu voltant, fer-ne les il·lustracions i maquetar-lo, buscar finançament per enviar-lo a impremta i presentar-lo en públic. Un llarg procés on tampoc ha faltat un procés bàsic en tota iniciativa emprenedora: aconseguir finançament. Ho han fet a través de Verkami, la popular plataforma mataronina de micromecenatge online, que els ha permès obtenir els 1325 euros necessaris per poder imprimir els exemplars. Fins i tot han superat aquesta xifra. “Un company nostre ha pensat en donar els diners que sobren a Càritas, és una gran idea”, apunta l’Adrián. El seu tutor apunta que la majoria de donants són familiars i amics. “Però també hi ha mecenes que no coneixem de res, i que han aportat els seus diners perquè els agrada el projecte”, matisa Carrion. “I si no ens donen tots els diners que necessitem, què farem?” li van preguntar els seus alumnes. “Això ens ha servit per parlar del moment actual, de la crisi, i de com n’és de complicat poder treballar i tirar endavant”, explica el professor. Els propis alumnes també han dissenyat les recompenses que s’endurà cada benefactor, tal i com estableix el sistema de Verkami.
Transversal i significatiu
L’escola es mostra especialment satisfeta pel valor educatiu del projecte, ja que a través d’ell durant tot l’any s’han pogut treballar competencialment i intensament les àrees curriculars de llengua, matemàtiques, plàstica. “I ho hem fet d’una manera significativa, perquè els alumnes són els protagonistes del seu propi aprenentatge, explica Berta Planas, directora de l’Àngela Bransuela. És ensenyament aplicat, al qual els alumnes hi troben una utilitat. “Hem treballat de manera transversal i acostant-nos sempre a la realitat, de manera que tot el que fèiem tenia un significat per a ells”, incideix Carrión. “De veritat que ens ho estem passant molt bé”, resumeix la Sara Sànchez, una altra alumna de quart. Per atendre al periodista i explicar-li el projecte, s’han quedat sense hora del pati, una qüestió sagrada per a un infant de 10 anys, però ni això sembla molestar-los davant l’entusiasme que demostren quan parlen de tot el que han fet. De totes les lliçons extretes durant aquest curs, la Sara es queda amb una cosa: “Hem après a compartir i a respectar les idees dels altres”.
El llibre resultant de tot aquest projecte, del qual se n’imprimiran un centenar de còpies, es presentarà a la ciutat el proper mes de maig a la biblioteca Antoni Comas. A més d’un exemplar per a cada alumne i per als col·laboradors via Verkami, també es donaran exemplars a les tres biblioteques de la ciutat.