Les Santes de Mataró són un còctel explosiu. Gent jove –a vegades massa- amb llargues nits per davant, activitats que conviden a les aglomeracions, alcohol i molta rauxa. L’Ajuntament va saber veure que la Festa Major podia morir d’èxit, cada vegada més atractiva per gent de fora, i va posar fil a l’agulla amb diverses accions de seguretat que s’han anat polint i adaptant durant els últims anys. Per aquest 2017 la idea és seguir millorant en aquest àmbit
Els principals riscos durant la Festa Major mataronina són l’alta concentració de persones, accidents d’àmbit sanitari, riscos relacionats amb alcohol i drogues, possibles danys a persones, atropellaments d’espectadors o participants per trànsit rodat i riscos externs dels espais on es desenvolupen les activitats. Un dels punts més preocupants en els últims anys havia estat l’aglomeració, fet que va portar al govern local a crear una programació paral·lela l’any 2012 per contrarestar l’enorme quantitat de gent que participava a la Nit Boja. “S’ha demostrat ser un encert, perquè es dóna resposta a joves que volen passar-ho bé i que feien temps fins a la ruixada”, explica el regidor de Cultura Quim Fernández sobre el concert que contraprograma el Desvetllament Bellugós.
Controls d'accessos
Una de les novetats del Desvetllament Bellugós i del No N’hi ha Prou és precisament que s’instal·larà per primera vegada controls d'accessos des dels punts on es pot arribar a la Riera: Plaça de les Tereses, la Rambla, Baixada Santa Anna, carrer de Sant Jose, Muralla del Tigre, la zona alta de la Riera, Carrer Nou, Plaça Gran, Carrer d’en Pujol i carrer Barcelona. En total hi haurà 12 punts que controlaran l’accés perquè no hi hagi massa afluència de gent en aquests actes. Es farà el mateix amb quatre punts que rodegin la zona del No N’hi Ha Prou, la nit del 28.
En total hi haurà 12 punts que controlaran l’accés perquè no hi hagi massa afluència de gent a un dels actes senyera de Les Santes
A nivell de prevenció en l’àmbit sanitari, l’objectiu principal és cobrir els riscos que es generen en zones d’aglomeració de gent amb “els requisits mínims establerts per normativa però sense escatimar en recursos que es considerin necessaris des de l’organització”, detallen des de l'Ajuntament. Hi haurà hospitals de campanya, punts d’assistència, vehicles de transport sanitari, equips de dues persones a peu distribuïts als espais de les activitats, embarcacions marítimes amb tècnics en emergències i un sistema que estarà coordinat amb el SEM.
Més lavabos
El dispositiu de Serveis Higiènics estan enfocats a minimitzar riscos associats a l’activitat respecte en la Salut Pública, i això passa per instal·lar cabines de lavabos als espais on hi ha la festa i de mòduls prefabricats on hi ha una alta concentració de persones. Enguany hi haurà un mòdul més a l’avinguda del corregiment entre el Nou Parc i el Parc Central. Això significa que en total a Mataró hi haurà quatre mòduls prefabricats (dos d’ells a la zona del parc i dos al centre), set cabines autònomes (quatre d’elles al passeig marítim) i els serveis fixes que es poden trobar al Parc i a la platja del Callao.
Comissió tècnica de seguretat
Tots els aspectes relacionats amb la seguretat de les diferents activitats de Les Santes es treballen des de la Comissió Tècnica de Seguretat que l’Ajuntament organitza amb tots els serveis implicats: Direcció de Cultura, Policia Local, Protecció Civil, Mobilitat i Espais Públics, amb la col·laboració dels Equips de Suport, Adf’s, Bombers i personal del preventiu sanitari. Fa uns anys s’han iniciat diferents campanyes de sensibilització i de consum responsable a la festa, així com la campanya “Desvetlla’t bé” que treballa amb les colles institucionals de Mataró el respecte a les figures i a l’acte del Desvetllament Bellugós amb els alumnes de les escoles i instituts de la ciutat. Enguany s’afegeix una nova campanya amb el nom de “No és no” que lluita per evitar les agressions sexistes durant les festes.