E.Castarnado

El cost de la recollida de residus comercials preocupa el sector

Uns vuit mil afectats per la normativa de la Generalitat reben la carta explicativa del nou servei de recollida que ofereix l'Ajuntament

Aquests últims dies, més de vuit mil titulars d'activitats afectades per la normativa de la Generalitat de Catalunya que obliga les indústries i els comerços a fer la recollida dels seus residus han anat rebent les cartes explicatives del nou servei que ha impulsat l'Ajuntament per facilitar-los aquest reciclatge obligatori. Les reaccions dels comerciants han estat diverses, i en molts casos contràries a la iniciativa municipal. «Jo no penso que sigui necessari, sobretot perquè el cost és excessiu pel poc volum de brossa que jo genero», diu el propietari de la salsitxeria Francjavi de Cerdanyola, Francisco Gamito. Segons explica aquest comerciant, encara hi ha certs punts del nou servei que desconeix, i té pensat adreçar-se al gremi per tal que el n'informin més concretament. «M'ha arribat la carta però encara no he tingut temps de mirar-ho bé, per això vull que me n'informin millor», explica Gamito.

La situació de Gamito no és un cas aïllat, ja que la desinformació està força estesa entre els comerciants que han rebut les cartes. Així ho explica el president de la Unió de Botiguers, Josep Filbà: «Hi ha molta desinformació, sobretot perquè molta gent no llegeix bé el contingut de la proposta municipal». Per evitar aquest problema, des de la Unió de Botiguers s'està preparant un escrit per informar els seus associats. «Els comerciants han de saber que és una proposta d'adhesió voluntària, que no s'ha de pagar necessàriament i que des d'aquí els assessorem en el cas que els anés bé una declaració de residus alternativa», comenta Filbà, que comunica el desacord de la Unió de Botiguers amb la iniciativa: «No hi estem d'acord perquè suposa un gran esforç econòmic. Tot i així, si es tradueix en una millora visible als carrers, haurà valgut la pena, però si no és així, s'haurà de replantejar».

Tot i el desacord generalitzat, alguns comerciants accepten el servei municipal amb resignació. «Tampoc no tinc més opció perquè, tot i que no estic d'acord amb el cost, si anés a una empresa privada encara em sortiria més car», diu la propietària de Pastisseria Sacher, Antonia Muñoz. Com molts altres botiguers, Muñoz considera excessiu l'import del servei amb relació a la quantitat de brossa que genera el seu establiment. «Entenc que és necessari eliminar la brossa que s'acumula a vegades als contenidors, però potser si es treballés per conscienciar tothom del reciclatge, ens podríem estalviar aquest impost», proposa la pastissera.

Segons explica el director dels supermercats 9 Mataró, Esteve Montasell, el nou servei de recollida de residus multiplicarà per sis l'import que la seva empresa destina a la brossa actualment. «És clar que no m'agrada el cost del servei, com la majoria de comerços, però si així aconseguim mantenir la ciutat neta haurà valgut la pena fer-ho». Com apunta Montasell, el fet que el pagament de la taxa impliqui tots els comerços «farà que a la llarga repercuteixi també en el consumidor». Segons explica l'empresari, el cost afectarà proporcionalment la mida de l'establiment i el tipus i el volum de residus que generi: «Els més perjudicats som els que generem residus orgànics, com les fruiteries i les carnisseries, perquè és el que fa apujar més la taxa».

El cost del servei
La carta que ha enviat l'Ajuntament per informar d'aquest nou servei de recollida selectiva indica quant costa en cada cas, tot i que es tracta d'un document informatiu i no d'una factura. Un autònom del centre de Mataró, per exemple, ha rebut un pressupost de 335 euros anuals per la recollida dels residus de rebuig i paper generats per la seva activitat fotogràfica durant l'exercici del 2005.

En el comunicat s'indiquen els metres quadrats de l'activitat, el nombre de contribuents amb qui comparteix el local i la tipologia de residus assignada en funció de l'activitat. El resultat d'aquestes tres variables és la quota estimada que s'haurà de pagar el proper any. Juntament amb la carta explicativa i el comunicat del cost, la missiva consta també d'una declaració de producció de residus. Es tracta d'un formulari que poden omplir tots aquells empresaris que no estiguin d'acord amb el preu que se'ls ha atorgat en el comunicat. D'aquesta manera, es podrà acotar més el cost del servei amb relació al volum de residus generats.

Complement: Un servei voluntari que ajuda els empresaris a complir la normativa

Etiquetes: