-

R. Radó

El creixement de la ciutat i Can Fàbregas protagonitzen el debat de la FAVM

El Casal es va omplir considerablement per seguir el debat enter caps de llista organitzat per la Federació d'Associacions de Veïns de Mataró

Poques sorpreses. Un tripartit força compacte, amb ICV i ERC desmarcant-se lleugerament en qüestions sobre urbanisme i patrimoni, i CiU i PP criticant -cada un per la seva banda- el temps que fa que les esquerres governen a l'ajuntament. Els partits grans va semblar, durant bona part del debat, que jugaven una lliga a part, pràcticament sense replicar les intervencions dels grups petits, que van aportar la nota de color a la taula rodona.

El Casal L'Aliança es va omplir considerablement per seguir el debat organitzat per la Federació d'Associacions de Veïns de Mataró (FAVM), que va durar prop de dues hores i mitja. Al públic, que no podia intervenir en el debat, només se'l va notar quan es va tractar el possible enderrocament de l'antiga fàbrica Fàbregas i de Caralt: aplaudiments per al candidat de la CUP, Xavier Safont-Tria, i algun xiulet tímid després de la intervenció del representant socialista, Ramon Bassas.

Precisament Bassas substituïa l'absència més notable del vespre, la de l'alcalde, Joan Antoni Baron. Una absència que Safont-Tria va qualificar un “menyspreu a la FAVM i al conjunt dels ciutadans”. Tampoc hi havia el candidat de la Plataforma per Catalunya, Josep Maria Giménez, que va deixar el seu lloc al número dos de la llista, Joan Manuel Pérez. De les onze candidatures que es presenten a les eleccions del 27-M l'única que no tenia representació a la taula era el Partit Republicà Català. Per la resta de partits, totes les primeres espases: Joan Mora (CiU), Paulí Mojedano (PPC), Jaume Graupera (ICV-EUiA), Francesc Teixidó (ERC), Antonio Ruiz (AVdM), Safont-Tria, Joan Fàbregas (EU) i Guillermo Fernández (C's).

La gran quantitat de participants va fer que només es poguessin tractar cinc temes: el creixement de la ciutat, els equipaments previstos als barris de l'Est de la ciutat, l'ús que s'ha de fer de la zona d'El Sorrall, el possible enderroc de Can Fàbregas i, per últim, la concessió del servei del Mataró Bus. Aquest darrer va ser justament la qüestió que va generar més consens: tothom va estar d'acord que cal potenciar el transport públic per sobre del privat. També va haver-hi força coincidència en la necessitat de construir més equipaments a L'Havana, l'Escorxador i el Palau.

Can Fàbregas encara porta cua
On sí que es va notar la confrontació va ser en la discussió sobre el creixement de Mataró i les accions que cal dur a terme a Can Fàbregas i El Sorrall. Tot i que els tres membres del govern van mostrar-se força cohesionats, van ser en aquests punts on els partits petits van aprofitar per marcar perfil propi. Així, Graupera va retreure als socialistes que en les darreres eleccions volguéssin construir més enllà de les dues rieres i l'autopista i Teixidó va recordar que els republicans continuen sense aprovar el procés que, si no hi ha una gran sorpresa, portarà El Corte Inglés als terrenys on ara hi ha Can Fàbregas.

A l'oposició, Mora va garantir que si és alcalde no aturarà la vinguda d'El Corte Inglés però conservarà la fàbrica al seu lloc i ho farà “amb seny”. D'altra banda, el candidat popular va insistir en diverses ocasions que la majoria de problemes de la ciutat tenen com a origen la manca d'un “model de ciutat” per part de l'equip de govern i va arribar a qualificar les properes eleccions de “més importants que cap altra del passat”.

Entre els partits petits, molta coincidència en les propostes AVdM, la CUP i EU, que va fer que Fàbregas (que sempre intervenia després de Ruiz i Safont-Tria) comentés en alguna ocasió que ja s'havia comentat bona part del que ell pensava dir. Per la seva banda, els representants de C's i PxC van defensar la necessitat d'un gir en la política d'urbanisme i la creació de més equipaments però sense entrar a fons en el debat.

Més enllà de la confrontació, el debat va demostrar camaraderia entre els diferents polítics, exemplificat sobretot en la peculiar competició de retrets irònics entre Mojedano i Graupera. Una altra cosa que va quedar clara és que en la setmana que queda abans no comenci la campanya, alguns polítics hauran de controlar bé els adversaris, als quals sembla que no acabin de conèixer: és el cas del candidat de Ciutadans, que es va referir a l'alcaldable de la CUP com a “Xavier Font” o de Ramon Bassas, que va replicar una intervenció de Fernández referint-s'hi com a “senyor Jiménez”. I fins i tot hi va haver temps per picar el crostó als polítics, com quan la moderadora, la periodista Estel Batet, va recordar que ella era “l'única dona de la taula i no em presento per alcaldessa de Mataró”.

Llegeix aquí les millors frases del debat.

Etiquetes: