Cristina Sancho és la candidata de Ciutadans a l’alcaldia de Mataró. El mateix rostre que fa quatre anys però amb l’experiència d’haver estat tot el mandat essent una de les veus pròpies de l’oposició al govern local. Sancho es rebel·la contra la baixada de la formació taronja a nivell general i està convençuda de poder rebre més suports. L'hem entrevistat al Bar Canaletes, a la Plaça de Santa Anna.
Com estàs vivint aquesta campanya electoral i quina diferència hi ha amb la teva primera, el 2019?
És ben diferent perquè fa quatre anys em van presentar a ben pocs dies de les eleccions i jo no havia estat mai en política, vaig fer la campanya treballant a Barcelona i va ser ben dura. Ara porto quatre anys d’experiència i la campanya és dura des d’un altre punt de vista.
Al debat de Capgròs va definir Ciutadans com un partit de centre i progressista. Ha canviat el partit?
En aquest país es confon el constitucionalisme amb ser de dretes i no és així. A nosaltres se’ns ha penjat una etiqueta de dretes que no és real: tenim claríssim que a l’eix esquerra-dreta ens ubiquem al centre. El nostre traspàs de vots a Mataró és amb el PSC: si es mira l’evolució de les eleccions dels darrers anys, Ciutadans puja (com per exemple el 2017) quan el PSC baixa i a l’inrevés. Si a nosaltres ens ve el vot socialista, està clar com ens percep l’electorat. I no hem canviat des de la fundació de Ciutadans: des dels ideòlegs inicials del partit Cs va ser una escissió socialdemòcrata de desencantats del PSC. D’aquí van canviar a liberal social i liberal progressista. Ciutadans estem a Europa amb el partit del president Macron o els liberals alemanys. A Ciutadans Mataró tots som ex votants socialistes que no ens va agradar la deriva nacionalista i independentista a la que es va apuntar el Partit Socialista. Som un partit sensat que podem pactar amb la dreta i amb l’esquerra, i que volen tendir cap al centre als partits d’una banda i l’altra, tenim vocació de consens. El nostre objectiu és trobar pactes i el que sí que som és constitucionalistes: som patriotes no excloents i estem contra el nacionalisme.
Molta gent us va votar com antídot a l’independentisme. Sense procés té menys sentit Ciutadans a Catalunya?
Nosaltres sempre defensarem la llibertat i la igualtat entre persones. El procés independentista va ser un intent de treure’ns aquesta llibertat, aquesta igualtat entre diferents, l’estat de dret. Vam ser els que ho vam defensar a capa i espasa i ho seguirem defensant per igual. El problema del procés és que no es parlava d’altra cosa, semblava que no existís cap altre debat en sí independentisme o no independentisme. La Inés Arrimadas va ser una Khaleesi contra l’independentisme.
En què ha empitjorat més Mataró aquests quatre anys?
Respondré amb les principals preocupacions de la gent segons els estudis: preocupa la inseguretat. No és acceptable ni el discurs de Vox ni el discurs del PSC dels fets puntuals, amb la inseguretat a Mataró. Mirem les dades, sisplau. Des del 2019 al 2022 els delictes han pujat un 10%, molt per sobre les mitjanes catalana i espanyola. Tenim un problema greu. També l’atur, és cert que ha baixat però ha estat una davallada general i seguim estant on érem.
I quina recepta pròpia té Ciutadans en concepte de seguretat?
Des del primer Ple d’aquest mandat jo vaig preguntar l’aplicació de les ordenances i em van respondre amb una mica de befa, dient que les ordenances eren pedagògiques. Què carai han de ser pedagògiques les nostres eines per combatre la seguretat! Si a Mataró no tinguéssim la inseguretat i l’incivisme que tenim podríem ser pedagògics, però tenim la ciutat bruta i insegura i fa falta mà dura. El propi David Bote i el seu govern ha acabat la segona meitat de mandat fent coses que els primers temps ens deien a nosaltres que no podien fer com tapiar els locals desocupats. Hem d’anar a buscar el límit més alt de duresa de les lleis i no anar de ‘guais’ com a vegades sentim els socis de govern, els comuns. Prevenció, pedagogia… amb la ciutat com està? Fan falta mesures dures i reals, no que torni a anar l’alcalde a dir que anirà a Madrid a aconseguir les desocupacions en 48 hores quan pels seus aliats al Congrés ja sabem que no podrà ser. Les ocupacions són ocupacions i punt, les ocupacions romàntiques no existeixen i si vols que la SAREB et cedeixi pisos, vés-hi i negocia en lloc de dir i no fer. Dona incentius i no castiguis.
En mobilitat critiquen que es fa la guerra al vehicle privat. El liberalisme passa per una laxitud?
Hem de ser mediambientalment sostenibles però no ho podrem ser si la gent no té feina. S’han de compensar les restriccions amb noves mesures: hi ha d’haver alternativa si no pots anar en cotxe. No hi ha bicing, no hi ha millores del transport públic, no hi ha millores. Una persona que ha de dur el seu fill a l’escola d’un barri a l’altre l’únic que li fas és posar-li traves. En mobilitat ens hem dedicat a posar una mena de peatges a dins de Mataró pels propis mataronins en lloc d’acompassar les mesures amb aquestes alternatives. La ciutat no és plana, no es pot anar arreu en bicicleta… com pugem? Tenim els taxistes enfadats, els autobusos més lents… no hi ha cap solució. A Mataró tenim un carril bici que no fa servir a ningú i hem complicat la vida a tothom només perquè hi havia una subvenció europea.
Proposeu instal·lar empreses en antigues naus industrials com Can Marfà. Això no és privatitzar l’ús d’espai que hauria de ser equipaments?
No. El que proposem ara és fer servir aquests espais que d’entrada ara no es fan servir i fer-ho a través del TecnoCampus que no és pas privat. Volem mobilitzar espais que no s’estan utilitzant perquè el TecnoCampus tingui més espai. A Can Marfà hi podria haver-hi el Reimagine Textile a la nau grossa, al costat del Museu del Gènere de Punt. Així revitalitzaríem la zona. El nostre objectiu és que vinguin empreses a Mataró i aquesta pot ser una bona eina.
La desigualtat entre mataronins us preocupa?
Totalment. Mataró té un problema de pobresa i no d’immigració. Si els immigrants de Rocafonda fossin igualment marroquins però fossin pastosos, amb xalets i un vaixell al Port no hi haurà cap problema. La ciutat atrau molta pobresa i veiem com el PIB entre la zona de Centre i Eixample per una banda i barris com Cerdanyola o Rocafonda per l’altra no para d’eixamplar-se. El Pla d’Impuls del Centre està molt bé però va de canviar rajoles i paviments quan potser hi ha altres barris que caldria invertir per equilibrar la ciutat. Hem de sortir de ser una de les ciutats amb més atur, amb feina, educació i esport com a eines.
Quina proposta només progressarà amb Ciutadans?
El que hem dit d’utilitzar les naus industrials en desús, la construcció de la quarta biblioteca a Molins i un tema que no és només municipal però seria treure les vies del tren d’on són ara i trobar una alternativa. Ens imaginem un hub intermodal al Parc Central amb estació d’autobusos i connexió ferroviària. Això revitalitzaria la ciutat sencera!
Quin rol voldreu tenir en el futur consistori?
Sortim a guanyar i si ens toca pactar, pactarem en clau de Mataró. Durant aquests quatre anys hem sabut deixar de banda el poc que ens separa amb els altres grups. La pandèmia ens va ensenyar que ens podíem posar d’acord. Pactarem en clau de Mataró mentre deixem de banda el que ens separa.