El documental ‘Polifonia Basca’, realitzat per la productora mataronina Clack, es podrà veure dimarts que ve, dia 11, al ‘Sense Ficció’, el programa en ‘prime time’ de TV3 (22.50h). ‘Polifonia Basca’ és una reflexió que radiografia el moment present del País Basc, cinc anys després de l’anunci del final de la violència d’ETA. El conductor és el periodista Antoni Batista, de la mà de les persones que, durant els seus anys de corresponsal a Euskadi, van esdevenir fonts periodístiques i que posteriorment han traspassat aquest llindar per esdevenir amics seus.
Antoni Batista, corresponsal al País Basc durant 23 anys, és el conductor d'aquest documental que arriba cinc anys després del final de la violència d'ETA
Batista va ser corresponsal polític al País Basc durant 23 anys per diversos mitjans, i també és l'autor de nombrosos llibres sobre el conflicte basc. El documental es construeix a partir de la “polifonia de fonts” que Batista ha usat com a bandera periodística per parlar del conflicte, reflexionar sobre com ha canviat el País Basc en aquest darrer lustre i cap a on es dirigeix després de la superació de l’episodi violent, en termes de convivència i reconciliació.
Una llarga llista d'entrevistats
Entre els entrevistats hi figuren el lehendakari Juan José Ibarretxe, el fundador d’ETA Iulen de Madariaga, el líder de Sortu Arnaldo Otegi o l’exvicelehendakari Ramón Jáuregui així com els periodistes Martxelo Otamendi i Bingen Zupiria, ara conseller de Cultura i Política Lingüística del govern basc. Les converses inclouen personatges com el filòleg Ramon Etxezarreta, l’escriptor Kirmen Uribe, el mestre Sainz Alfaro, director de l’Orfeó Donostiarra, el bisbe Juan Maria Uriarte, mediador en les converses de pau 1999 a Zuric, i una trobada entre Batista i Rosa Lluch, filla de l’exministre socialista assassinat per ETA el 2000.