El govern municipal ha confirmat aquest dimarts a la tarda la cancel·lació de l'edició d'enguany de la Festa al Cel, després que la notícia es fes pública aquest mateix migdia. Els motius esgrimits han estat "estrictament econòmics" segons ha dit l'alcalde, David Bote, en roda de premsa. El consistori tan sols ha aconseguit 97.000 euros dels 300.000 que tenia previst en patrocinadors privats per poder sufragar la Festa, pressupostada en total en 522.000 euros.
"El teixit econòmic i comercial no ha respost" ha dit el primer Tinent d'Alcalde, Quim Fernàndez (CiU), que ha admès que no han "trobat entusiasme en el sector econòmic local" vers la Festa al Cel. Un fet que el govern atribueix al context econòmic. "No hi ha hagut encara una recuperació econòmica total, les grans empreses han reduït molt la seva inversió", ha dit la regidora de Promoció Econòmica, Dolors Guillen. Entre els grans abstents hi figura Mataró Parc. L'any passat va ser el principal patrocinador de la Festa amb una aportació de 100.000 euros, que aquest 2016 ha decidit no repetir. "Els motius els heu de preguntar a Mataró Parc", s'ha limitat a respondre el govern.
L'empresa especialitzada en captar espónsors contractada per l'Ajuntament ha estat incapaç d'esgarrapar ni un euro de patrocini
Els 97.000 euros aconseguits fins avui, a poc mes de dos mesos de l'inici de la Festa al Cel prevista per al 24 i 25 de setembre, són una xifra inferior a l'assolida l'any passat, i s'ha aconseguit tots de la mà dels serveis de Promoció Econòmica de l'Ajuntament. L'empresa especialitzada en trobar esponsoritzacions per a esdeveniments d'aquest tipus que havia contractat el govern, anomenada Swolf, ha estat incapaç d'esgarrapar ni un cèntim d'euro en tots aquests mesos.
En defensa de l'aposta per la Festa al Cel
Malgrat aquesta resposta tan negativa per part dels inversors privats, des del govern s'ha seguit defensant l'aposta per la Festa al Cel. El primer Tinent d'Alcalde ha remès a "les imatges de les platges de Mataró plenes de gom a gom" l'any passat, quan la festa va atreure 123.000 persones en un cap de setmana. "Només Les Santes poden arrossegar tant de públic", ha dit.
L'alcalde, per la seva banda, ha assegurat que la cancel·lació era una "mala notícia", però que es tracta de la "millor decisió per a la ciutat i per als mataronins". Bote ha recordat que el compromís del govern era celebrar la festa sempre i quan s'assolís la xifra de 300.000 euros d'aportacions privades per finançar-la, previstes en la partida d'ingressos del Pressupost de 2016. Prendre aquesta decisió, però, ha estat "difícil d'assumir" i ha requerit "molt de diàleg, responsabilitat i sinceritat" entre els dos socis de govern per "arribar a una solució". "És una decisió de govern, no estem aquí per prendre-les de forma partidista", ha afegit Fernàndez.
D'aquesta manera, l'alcalde i el seu primer Tinent d'Alcalde han volgut negar friccions entre PSC i CiU a causa d'aquesta cancel·lació, ja que els segons han estat sempre els grans valedors de la festa (la van portar a Mataró fa dos anys, quan governaven en solitari) i els primers van mostrar-se crítics amb l'esdeveniment des de l'oposició i en campanya electoral, abans d'assolir l'alcaldia.
L'Ajuntament haurà de pagar entre 50.000 i 70.000 euros en cancel·lació de contractes ja signats per a l'edició d'enguany
Un dels problemes que haurà d'afrontar ara l'Ajuntament és fer-se càrrec dels costos de cancel·lació dels contractes que ja s'havien signat amb diferents empreses per a l'organització de l'edicio d'enguany. L'estimació és que això tindrà un cost d'entre 50.000 i 70.000 euros, tot i que s'està en procés de negociació. Pel que fa als 220.000 euros que l'Ajuntament tenia previst aportar de les arques municipals per finançar l'esdeveniment, Bote ha dit que se seguiran destinant a promoció econòmica, tot i que no ha volgut avançar si serà a un esdeveniment concret ja existent o de nova creació que vingui a substituir la Festa al Cel.