El govern municipal vol el màxim consens a l’hora de tirar endavant el projecte del PPC per transformar Mataró en una capital marítima. Per això, la proposta per iniciar els treballs per elaborar un pla estratègic en aquest sentit, que s’havia d’aprovar en el ple de dijous passat, dia 4, va quedar finalment sobre la taula. El cap del grup municipal de CiU, Joan Mora, va demanar temps per “continuar parlant i acabar de polir coses que queden poc clares”. Mora es referia, principalment, al paper que tindrà la futura Comissió del front de mar en la proposta. Aquesta comissió va ser una proposta de CiU presentada en l’últim ple del mandat anterior, i que encara està pendent de constitució. Mora va assegurar que les idees del projecte dels populars ja estaven incloses en aquesta proposta de la Comissió del Front de Mar, que en el seu moment va tirar endavant amb els vots en contra del PPC.
El portaveu popular, Pau Mojedano, va defensar que el projecte "Mataró Marítim" fa una "aposta estratègica" per fer del mar "un motor de canvi molt potent, que marcarà un abans i un després" a la ciutat. "La comissió és un treball històric que ha contribuït a l’herència del projecte”, li va reconèixer Mojedano a Mora, però tot seguit el va advertir del risc que es converteixi en un "llast" que condicioni els treballs futurs. "No hem de confondre el tot amb la part, el tot és l’aposta estratègica, la comissió pot ser la eina per treballar-la", va afegir. La presidenta de l’IMPEM, Alícia Romero, va intentar convèncer Mojedano de deixar sobre la taula la proposta per "intentar casar els dos documents, entenent que tots volem arribar allà mateix". Més tard l’alcalde, Joan Antoni Baron, van insistir en que calia ajornar el debat "per sumar el màxim de sensibilitats polítiques”, tot i que es va comprometre a no deixar passar el tema més enllà del ple d’octubre. Mojedano va accedir tot i lamentar que es deixi passar el temps: "cada minut que perdem és un pas que deixem de fer en aquest mandat", va dir.
Elaborar un pla estratègic
La proposta de resolució que el PPC portava a aprovació instava el consistori a iniciar els treballs dirigits a elaborar un pla estratègic que converteixi Mataró en una capital marítima i nàutica de dimensió europea, uns treballs que passen per definir l’estratègia del projecte, la metodologia de treball, l’encàrrec de la gestió del projecte i el disseny dels òrgans de debat, representació i seguiment. A més, els populars també demanaven que es dotés el projecte d’una dotació pressupostària extraordinària aquest mateix any. Aquesta proposta arriba després que el passat mes de juliol el govern municipal arribés a un acord amb el grup popular per dur a terme aquest treball comú. El projecte del PPC es basa en tres eixos: l’impuls a l’activitat econòmica i industrial vinculada amb el mar i la nàutica; l’aposta pel coneixement, àmbit que es pot relacionar amb el TecnoCampus, i l’ecologia, de manera que Mataró pugui convertir-se en un centre especialitzat en l’àmbit de les ciències marines. Així ho va recordar Mojedano a l’hora de defensar la seva proposta al ple.
El regidor de la CUP, Xavier Safont-Tria, que va bromejar sobre el to “solemne” del portaveu del PPC, va alertar que “no existeixen solucions miraculoses” i va assenyalar algunes contradiccions que, al seu parer, té la proposta: “el desenvolupament d’aquest projecte industrial i urbanístic es contradiu amb la defensa del medi ambient”, va dir Safont Tria, avançant que la CUP s’oposarà a les possibles ampliacions del Port. Tot i això, va trobar “interessant” els aspectes del projecte referits a la investigació vinculada amb el mar i a la recuperació de la cultura marítima de la ciutat. Mojedano li va demanar “confiança” i va mostrar-se “convençut que acabarà participant activament” al projecte.