El govern municipal tripartit treballa en l'elaboració d'un document que fixarà els criteris per a desenvolupar el sectors urbanístics previstos en el Pla General del 96, amb l'objectiu d'esgotar-lo i preparar-se per a la seva revisió. La situació de crisi econòmica a la ciutat ha obligat a aturar i posposar el desenvolupament d'alguns sectors i l'execució de diversos projectes urbanístics a la ciutat. Per tal d'identificar quin són els sectors que queden pendents en el pla general i definir els criteris per al seu desenvolupament, el govern de la ciutat ha elaborat aquest document de caire polític que en breu es començarà a debatre també amb els grups de l'oposició, segons ha explicat l'alcalde, Joan Antoni Baron, en la roda de premsa de balanç de mig mandat que ha tingut lloc aquest divendres dia 26 al migdia. Baron ha admès que el Pla General vigent, el del 1996, mostra "símptomes d'esgotament". Per això, el document que s'està treballant haurà de servir per esgotar-lo "i situar-nos al pòrtic de la revisió del Pla General". "No serà en aquest mandat”, s'ha afanyat en puntualitzar l'alcalde, que s'ha mostrat partidari d'abordar aquest futur debat "amb criteri, no obrint el meló a veure que surt", segons ha afirmat fent referència a les propostes de revisió que grups de l'oposició com el PPC han demanat reiteradament. "Volem fer una revisió del pla general que identifiqui les ocasions i les noves oportunitats que té la ciutat", ha afegit, recordant que també caldrà tenir en compte el treball que es porta a terme al voltant del Pla Territorial Metropolità.
Els projectes i actuacions d'àmbit urbanístic són els que surten més malparats dels efectes que la crisi econòmica té en les finances municipals i, per tant, en l'acció de govern. Tant l'alcalde com els portaveus d'ICV-EUiA i ERC han admès que ara cal "contextualitzar" projectes i deixar-ne alguns per millor ocasió. Així, per exemple, la construcció de casals d'avis i centres obert per a joves amb dificultats són algunes de les propostes incloses a l'acord de govern, però que ara hauran d'esperar, així com també la compra d'habitatge de segona mà a partir del 10% de l'aprofitament mig dels sectors en desenvolupament, molts d'ells aturats com a efecte de la crisi.
El replantejament de les prioritats del govern municipal respon també a la voluntat de convertir en la màxima prioritat la lluita contra els efectes de la crisi, tant en l'àmbit social -atenent els casos de persones amb risc d'exclusió social- com en l'estratègic, apostant per projectes que permetin rellançar una economia fonamentada en un nou model basat en la innovació i el coneixement. En aquest sentit, l'alcalde ha recordat que les apostes estratègiques de la ciutat no passen només pel TecnoCampus i el Corte Inglès, sinó també per projectes com la reforma de plaça de Cuba, el tren orbital, la creació dels estudis d'infermeria a la ciutat o el museu Bassat. Aquest darrer, així com el festival Shakespeare, s'emmarcaria també en la línia d'impuls de la cultura com a motor econòmic de la ciutat.
Els representants dels tres partits dels govern municipal han coincidit en destacar també la importància estratègica del projecte Mataró Marítim que, tot i no estar explicitat en l'acord de govern, haurà de servir "per explorar oportunitats de futur per a la ciutat amb l'excusa del front marítim", segons ha dit el portaveu d'ERC Francesc Teixidó, que ha destacat la forma com, "a partir d'una proposta inicial" -en referència al projecte defensat pel PPC-, el govern l'ha transformat "en un estudi de gran magnitud que no es restringeix a fer que entrin més vaixells al port, sinó que s'obre a d'altres segments econòmics" i que també afavorirà el lideratge comarcal de Mataró.
Balanç positiu de l'acord de govern
Els tres grups del govern municipal han fet avui un balanç positiu del compliment de l'acord de govern signar el juny del 2007. El document recull 313 accions de les quals 65 han estat finalitzades i 115 estan en vies d'execució. L'alcalde ha manifestat la voluntat de complir amb uns objectius que, assegura, continuen sent vigents malgrat que alguns s'hagin "d'ajustar en ritmes". Baron també ha reiterat "el compromís polític" dels tres grups de continuar treballant en la mateixa línia que en aquests dos anys. La portaveu d'ICV-EuiA, Quitèria Guirao, ha destacat l'elevat nivell de debat en el si del govern municipal tripartit i ho ha exemplificat amb el treball realitzat al voltant de les al·legacions del tren orbital o del Pla territorial metropolità. El portaveu republicà, Francesc Teixidó, creu que a dos anys vista es pot afirmar que el pacte de govern "va ser un bon acord" i ha lamentat que en aquest temps "no hem tingut l'oportunitat de confrontar el projecte del tripartit amb el projecte de cap partit de l'oposició". "Trobem a faltar altres models de ciutat per poder-los debatre", ha afegit l'alcalde Baron.