Presentació del projecte del Port durant les municipals

Judith Vives

El govern estudiarà la proposta del PP per impulsar la indústria nàutica

Els populars han presentat un projecte per convertir el mar en el motor d'un nou sector econòmic que vinculi turisme, tecnologia, cultura i educació

El govern tindrà en compte el conjunt de propostes del PPC de Mataró per convertir el mar en el motor d’un nou sector econòmic de la ciutat. Els populars han presentat al govern un ambiciós projecte que pretén aconseguir que la ciutat faci un gir cap a la indústria i l’activitat nàutica com a posicionament estratègic i de futur. El projecte parteix de la situació privilegiada de Mataró com a ciutat marinera i amb port, circumstància que ha de servir per impulsar un sector que la converteixi en un centre econòmic, turístic i cultural de referència a nivell europeu.

L’ampliació del port és només la punta de l’iceberg d’aquest projecte que vincula l’activitat nàutica amb la universitat, la tecnologia, la cultura, l’oci i la promoció de la ciutat. Els populars ja van defensar la creació d’un moll de petits creuers i megaiots en el seu programa electoral a les eleccions municipals del maig del 2007. El document que defensen recupera aquesta idea, emmarcada en un projecte molt més ampli que inclou altres elements com ara la creació d’una estació nàutica que englobi l’oferta de turisme nàutic, la instal·lació de piscifactories, la creació d’una base científica per a la investigació i el desenvolupament marí, la construcció d’un aquari, la creació en illes artificials d’un parc temàtic d’oci de temàtica nàutica, l’habilitació d’un Centre de la Cultura del Mar o la organització d’esdeveniments com una Fira del Mar. Un altre dels aspectes destacats és la creació d’un Campus Universitari amb una Llicenciatura en Ciències Marines o d’altres estudis vinculats amb el mar i la nàutica, i que al seu torn també es podrien relacionar amb la futura zona universitària del TecnoCampus.

El regidor d’Urbanisme, Ramon Bassas, precisa que la construcció d’un moll de creuers és un dels aspectes més difícils de dur a terme ja que atempta contra les indicacions medioambientals del pla de Ports de la Generalitat. "És inviable tant pel calat com pels efectes que podria tenir sobre l'alguer", explica. Bassas, però, admet que s’estudiaran altres elements d’un projecte que es planteja "a llarg termini" i al qual es vol donar un enfocament pensant en la promoció de ciutat. En aquest sentit, la presidenta de l’IMPEM, Alícia Romero, assegura que el govern "comparteix el concepte" de la proposta dels populars, això és, considerar el mar com "una pota estratègica de la ciutat". "Ara caldrà estudiar les accions, algunes són viables i però d’altres s’hauran d’analitzar", afegeix.

El cap del grup municipal del PPC, Pau Mojedano, creu que el projecte s’hauria de desenvolupar de forma transversal i en xarxa, implicant diversos sectors i col·lectius, de manera "que tota la ciutat hi estigui al darrera". El govern municipal, però, començarà creant una comissió del front marítim, que recupera una idea aprovada en l’anterior legislatura. Aquesta comissió s’encarregarà d’estudiar la proposta i buscar sinèrgies entre els sectors implicats, tant el públic com el privat. Per això, tindrà representants de diversos àmbits com poden ser el TecnoCampus o el futur Museu Bassat, que s’ubicarà a primera línia de mar. El reglament de la Comissió podria aprovar-se en el ple del mes de juliol, mentre que la seva constitució podria tenir lloc al mes de setembre.

Més amarraments i un heliport
La feina d’aquesta comissió del front marítim es desenvoluparà en paral·lel a la del Consorci del Port de Mataró, que el proper mes de juliol presentarà el Pla Estratègic d’aquest equipament. Aquest document, explica Bassas, intenta definir el futur del port, la seva integració en la ciutat i la viabilitat econòmica. El Pla Estratègic contempla l’ampliació del port cap a la zona de Ponent amb la construcció de 400 nous amarraments. Aquesta ampliació es durà a terme tenint en compte els criteris que estableix el Pla de Ports de la Generalitat, entre els quals s’hi inclouen les qüestions medioambientals. En aquest sentit, explica Bassas, caldrà tenir en compte l’impacte de l’ampliació en les platges de Ponent, per la qual cosa caldrà encetar un debat amb els municipis dels entorns “per tal de definir una estratègia única de platges”.

Segons ha pogut saber capgros.com, a banda dels nous amarraments, el projecte també contempla la possibilitat d’ubicar un heliport així com una zona per a superiots, a banda de definir una zona tècnica, on es concentraria l’activitat industrial relacionada amb la nàutica.

Etiquetes: