Realista, auster i rigorós. Amb aquests termes defineix el govern de la ciutat l’avantprojecte de pressupost i Pla d’Actuació Municipal per al 2010, que avui s’ha presentat en roda de premsa després del seu pas per la Comissió Informativa de Serveis Centrals. El tripartit municipal reconeix que ha hagut de fer grans equilibris per quadrar un pressupost que decreix, en contra de la tendència dels darrers anys, com a conseqüència que la crisi econòmica té en les arques municipals. Així, el pressupost consolidat (que inclou l’Ajuntament i les empreses municipals) es redueix en un 13%, passant dels 235 milions d’euros d’aquest 2009 a un total de 204.518.830 euros. Les raons s’han de buscar en el descens de les aportacions procedents de l’Estat, que han baixat un 22%, però també en la reducció dels ingressos procedents principalment de l’activitat immobiliària així com per la congelació de la majoria dels impostos prevista per l’any vinent. Tot i això, l’Ajuntament ha pogut compensar el pressupost gràcies als diners que arribaran del segon Fons Zapatero, que l’any vinent deixarà a Mataró prop de 13 milions d’euros dels quals deu es destinaran a inversions. Aquest ajut, juntament amb la retallada d’un 16’13% en la despesa corrent, haurà de fer possible mantenir l’esforç inversor i prioritzar, segons ha explicat l’alcalde Joan Antoni Baron, les actuacions en els àmbits del benestar social, l’habitatge, l’educació i la creació d’ocupació.
Per l’any vinent l’Ajuntament destinarà 64 milions d’euros a inversions, que arribaran als 74’5 milions d’euros gràcies al Fons Estatal per a l’Ocupació i la Sostenibilitat Local. D’aquest pressupost d’inversions, que és un 44% més baix que el d’aquest any (que ha estat de 131 milions d'euros), està previst destinar 25 milions al finançament del parc tecnològic del TecnoCampus. La resta d’inversions es destinaran a la construcció i rehabilitació d’habitatges, a la construcció de nous equipaments educatius com l’escola especial l’Arborç o l’escola Marta Mata, o a equipaments com la futura biblioteca Antoni Comas que es farà a l’Escorxador, entre d’altres. Destaca, d’altra banda, la inversió de més de quatre milions d’euros del Fons Estatal que es destinarà a la rehabilitació de la nau de Can Marfà que ha d’acollir el futur museu del gènere de punt.
Menys ingressos i menys despesa
El Fons Estatal per a l’Ocupació i la Sostenibilitat Local ha permès compensar la pèrdua d’ingressos de l’Ajuntament, que de cara l’any vinent els veu reduïts en un 4,34% per la reducció en un 22% de les aportacions de l’estat i del 37% en els diners recaptats a través d’impostos indirectes com l’ICIO, l’impost de construccions i obres. Per la contra, pugen els diners procedents d’impostos directes com l’IBI o l’IAE, així com també s’obtenen recursos procedents de la Generalitat i la Diputació de Barcelona. En el capítol de despeses, l’esforç s’ha centrat en retallar la despesa corrent així com també s’han ajustat les subvencions que rebran les entitats. En aquest sentit, l’alcalde ha demanat comprensió als ciutadans: “tothom ha de ser conscient de la situació econòmica en la que estem”, ha dit. D’altra banda, la regidora de Serveis Centrals Montse López ha explicat que es registra un augment en les despeses de personal per la incorporació de 14 persones -7 assistents socials i 7 educadors socials- destinats a l’atenció a les persones, així com a la incorporació de vuit mediadors interculturals a la plantilla de l’Ajuntament.